Konaković pozvao države članice EU da shvate važnost odluke koju trebaju donijeti o BiH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sudjelovao je danas, na poziv visokog predstavnika EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella, na sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU i zemalja zapadnog Balkana u okviru sjednice Vijeća za vanjske poslove (FAC) u Briselu.

Na sastanku je istaknuto kako je cilj Evropske unije da pojača angažman na području zapadnog Balkana s naglaskom na zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku u kontekstu geopolitičkih izazova u evropskom susjedstvu i na Bliskom istoku. Bilo je riječi i o nedavno objavljenom izvještaju o napretku zemalja kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji.

Evropski povjerenik za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi se tom prigodom osvrnuo na evropski put zemalja zapadnog Balkana i oabveze koje su pred njima kako bi se ubrzao proces integracija. Kada je riječ o BiH, pozdravio je učinjeni napredak, u skladu s objavljenim izvještajem.

Kako je saopćeno iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, ministar Konaković je u svom obraćanju naglasio da će BiH, ohrabrena pozitivnim aspektima izvještaja o proširenju, nastaviti marljivo raditi na provedbi 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije kako bi olakšala početak pregovora i integraciju u EU.

Ocijenio je da predstojeći sastanak Evropskog vijeća u decembru predstavlja priliku za EU da ispuni svoja obećanja i zadrži kredibilitet procesa proširenja u regiji zapadnog Balkana. Pozvao je države članice EU da shvate važnost, učinak i posljedice odluke koju trebaju donijeti kada je riječ o BiH i njenom evropskom putu.

Istaknuo je da su jačanje naših veza i unapređenje saradnje u sigurnosnim područjima izuzetno važni u ovom trenutku kada svjedočimo razdoblju neizvjesnosti zbog značajnih geopolitičkih pomaka. Ponovio je da je BiH predana usklađivanju vanjske politike sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU te da je ovogodišnji postotak usklađenosti 100 posto.

Osvrnuo se i na značaj regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa u okviru procesa proširenja, stabilizacije i pridruživanja.

Tokom posjete Briselu, ministar Konaković sudjelovao je na sastanku koji su sa ministrima vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana organizirali ministri zemalja grupe “Prijatelji Zapadnog Balkana“, koju čine Italija, Austrija, Hrvatska, Grčka, Češka, Slovačka i Slovenija.

Na sastanku se razgovaralo o proširenju EU na zapadni Balkan do 2030. te kako zadržati zapadni Balkan u vrhu prioriteta EU Agende.

Ministar Konaković je na sastanku pozdravio usvajanje novog Plana rasta za zapadni Balkan, koji je usvojila Evropska komisija, kako bi se ubrzao reformski put i proces proširenja te jačao ekonomski rast.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79