Konaković s američkim senatorom Marfijem i kongresmenkom Vagner: Razgovarali i o optužnici protiv Dodika

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je 26. septembra 2023. godine u Vašingtonu, tokom radne posjete Sjedinjenim Američkim Državama, u odvojenim susretima, sa senatorom Kristoferom Marfijem (Christopher Murphy) te potpredsjednicom Odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma kongresmenkom En Vagner (Ann Wagner).

Neizvršavanje odluka

Na sastancima se razgovaralo o situaciji u Bosni i Hercegovini, ruskoj agresiji na Ukrajinu i njenom utjecaju na našu zemlju i regiju. Bilo je riječi i o optužnici protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji se tereti se za krivično djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH.

Tom prilikom je ocijenjeno da su pozitivni pomaci i napori koje institucije BiH čine na evropskom putu, u proteklih devet mjeseci, ugroženi zbog poteza vlasti RS.

Senator Marfi i kongresmenka Vagner izrazili su zadovoljstvo novim zamahom u politici i diplomatiji aktuelnog Vijeća ministara BiH, s obzirom da je u SAD već dugo izostala kvalitetna uloga bh. diplomatije. Naglasili su da ih stoga raduje posjeta ministra Konakovića i delegacije što je pokazatelj novog i ozbiljnijeg pristupa diplomatije naše zemlje.

Sagovornici su najavili skoru posjetu BiH, te ponudili podršku i pomoć našoj zemlji na putu u EU. Kada je riječ o produženju mandata misije EUFOR Althea, ocijenili su da se samo zajedničkim naporima doprinosi stvaranju sigurnijeg i stabilnijeg ambijenta u BiH.

Tokom susreta se razgovaralo i o zajednicama Bosanaca i Hercegovaca koji žive u američkim državama. Naglašeno je da bi posjeta ministra tim zajednicama bila značajna u cilju jačanja veza između dijaspore i domovine Bosne i Hercegovine.

Snažan glas

Kongresmenka Vagner i senator Marfi dobri su poznavatelji prilika u Bosni i Hercegovini. Vagner dolazi iz Republikanske stranke. U Predstavnički dom američkog Kongresa izabrana je prvi put 2013. godine. Bila je predlagač Zakona koji je usvojen u Predstavničkom domu, u kojem su navedeni najvažniji principi koje treba slijediti američka administracija u politici prema Bosni i Hercegovini.

Senator Marfi je snažan glas u Senatu koji se borio za otvaranje radnih mjesta, pristupačnu zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i vanjsku politiku okrenutu budućnosti. Inicijator je rezolucija o BiH u Senatu, a u posjeti našoj zemlji bio je prošle godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79