Konaković se obrušio na SDA, prozvao Lendu i podsjetio na blokadu oko formiranja Vlade FBiH

Konaković se obrušio na SDA, prozvao Lendu i podsjetio na blokadu oko formiranja Vlade FBiH


Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, kritički je osvrnuo na političku situaciju u BiH u poređenju sa susjednim zemljama, Hrvatskom i Crnom Gorom, naglašavajući razlike u procesima formiranja vlade.

Dok su Zoran Milanović u Hrvatskoj i Milo Đukanović u Crnoj Gori nakon izbora brzo dali mandate liderima s parlamentarnom većinom, u BiH se, prema Konakovićevim riječima, susrećemo s političkim blokadama.

“Zoran Milanović je jučer povjerio Andreju Plenkoviću mandat za formiranje Vlade RH. Uradio je to zato što je Plenković dokazao da ima većinu u Parlamentu. Sve to desilo se nakon veoma teške izborne kampanje, mnogo teških riječi i uvreda” izjavio je Konaković.

Konaković je izjavio da su u Hrvatskoj i Crnoj Gori predsjednici, uprkos oštrim i uvredljivim izbornim kampanjama, omogućili formiranje vlada koje su imale parlamentarnu većinu.

Nasuprot tome, u BiH je situacija drugačija; Refik Lendo je blokirao formiranje Vlade FBiH s Nerminom Nikšićem na čelu zbog neuključivanja SDA, što je izazvalo mnoge kontroverze.

“I to se desilo nakon kampanje pune teških riječi i uvreda. Isto je i u ostatku svijeta, samo je kod nas drugačije. Kad smo okupili većinu za formiranje Vlade FBiH u oba doma Parlamenta FBiH Refik Lendo je blokirao imenovanje Vlade FBiH sa Nikšićem na čelu jer u njoj nije bilo SDA. Kad je Christian Schmidt odblokirao proces blokade kako bi većina mogla potvrditi imenovanje, spin majstori su Vladu FBiH nazvali nametnutom”, dodao je on.

Konaković je osudio političke manipulacije u BiH, naglasivši da je Vlada FBiH na kraju formirana s većinom u oba doma Parlamenta FBiH, iako su je protivnici pokušali diskreditirati kao nametnutu.

U svojoj izjavi, on je izazvao usporedbe sa situacijama u kojima bi Milanović ili Đukanović postavljali slične uvjete, smatrajući to nezamislivim.

Konaković je izrazio frustraciju zbog stalnih političkih igara i blokada koje koče napredak u BiH, upućujući kritike na račun političkih lidera koji se opiru promjenama, čak i kada su te promjene već formalno stupile na snagu.

“E sad zamislite da je Milanović rekao može mandat, al‘ mora SDP unutra ili da je Đukanović insistirao da unutra mora DPS? Nezamislivo jel’ tako? Da se ne vraćamo na onaj dio kako su uopšte došli do većine da biraju Lendu, na Šilje, Muje, Nijaze i lov po šumama. I na kraju, niste čuli galamdžije koje su govorile da Schmidtove izmjene nisu dugoročne, nakon što su zvanično i trajno prije nekoliko sedmica stupile na snagu? Nisam ni ja”, zaključio je Konaković.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija