Ursula von der Leyen poručila: Ima još prepreka, ali sam optimistična sam po pitanju BiH

Ursula von der Leyen poručila: Ima još prepreka, ali sam optimistična sam po pitanju BiH


Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izrazila je optimizam u Splitu povodom budućnosti Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, uprkos preprekama koje još uvijek postoje.

Zahvalila je Hrvatskoj za snažno zalaganje u procesu približavanja zapadnog Balkana, posebno BiH, Evropskoj uniji, kao i za podršku Ukrajini u ratu protiv Rusije.

Na zajedničkom skupu EPP-a i HDZ-a, održanom uoči evropskih izbora, von der Leyen je naglasila kako Hrvatska igra ključnu ulogu u procesu proširenja EU te da pruža snažan glas u pitanjima kao što su dekarbonizacija, digitalizacija i demografija.

Uz premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, koji je istakao podršku Hrvatske u otvaranju pristupnih pregovora s BiH, von der Leyen je potvrdila važnost saradnje i međusobne podrške za stabilnu i prosperitetnu budućnost regije.

Također je naglasila da je važno raditi na jačanju demokratije, sigurnosti i prosperiteta u EU uoči predstojećih evropskih izbora, koji će se u Hrvatskoj održati 9. juna ove godine.

Uz šetnju splitskom Rivom i kafu s kandidatima HDZ-a, von der Leyen se pridružila i predsjedavajućoj Savjeta ministara BiH Borjani Krišto, kao i predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću, u cilju koordinacije i jačanja saradnje među državama.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija