Konaković tokom žestoke rasprave s Novalićem: Šokiran sam

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić obrazložio je danas delegatima Doma naroda Parlamenta FBiH tokom rasprave o Prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama budžeta Federacije BiH da je rebalans ovogodišnjeg budžeta predložen u iznosu od 2.701.845.731 KM te da je u odnosu na aktuelni budžet veći za 48 miliona KM (2.653.843.356 KM). Naveo je i da je javna potrošnja smanjena.

Ukazao je da će rebalansom biti alocirana sredstva iz tzv. klirinškog duga u iznosu od 107 miliona KM, koja su ostala neutrošena u budžetu FBiH za 2018. godinu, a iz kojih će se finansirati projekti izgradnje brze ceste Lašva – Nević Polje, izgradnja Južne obilaznice Mostara i drugo. Također, planirana su i dodatna sredstva za izgradnju putne infrastrukture u iznosu od 45 miliona KM, koja se odnose na dividendu JP ”Elektroprivreda BiH” i za koja se očekuje da budu uplaćena u narednom periodu, a bit će korištena za izgradnju tunela Hranjen prema Goraždu.

Planirano je i dodatnih osam miliona KM na ime transfera nižim nivoima vlasti – kantonima i općinama, te taj transfer sada ukupno iznosi 18 miliona KM.

Novoizabrani delegat u Dom naroda Elmedin Konaković, nakon što je premijer Novalić iznio ove podatke, javio se za riječ te žestoko osuo po iznesenim brojkama.

Konaković je kazao i da mora “izraziti blagi šok” procedurama koje se provode u Domu naroda, čiji je od sada delegat.

– Činjenica je da ste danas ovdje u okviru dnevnog reda usvojili značajne i bitne dokumente i donijeli ih na sto ovako ozbiljnih ljudi, bez ikakve pripreme, mi danas treba da se izjašnjavamo o tim dokumentima. Ne mislim tu nužno na budžet, a posjetit ću premijera Novlića da je apelirao Ustavnom sudu kad je riječ o donošenju budžeta u Kantonu Sarajevo zato što je imao primjedbe na način zakazivanja sjednice Kolegija koji je 12 dana prije održavanja te sjednice u proceduru poslao budžet Kantona Sarajevo. Ipak, principijelnosti radi, da danas pojasni kako to on vidi procedure, ne samo u ovom domu nego i u ostalim domovima – upitao je Konaković.

Nastavio je salvu kritika na račun premijera Novalića.

– Ono što me, također, u njegovom nastupu, premijera Novalića, malo intrigira jeste ta priča o rezovima u segmentu javne potrošnje za koju mislim da niko od nas, na nižim i višim nivoima vlasti, ne radi dovoljno dobro. Nismo mi zaustavili javnu potrošnju, daleko smo od toga, i ti procenti pokazuju neozbiljnost i nespremnost institucija da se s tom pojavom obračunaju. Broj uposlenih i u Federaciji BiH i na nižim nivoima vlasti i dalje raste i uglavnom su to stranački ljudi. Dakle, ova njegova opaska, premijera Novalića, o zaustavljanju javne potrošnje, ili “blagom porastu javne potrošnje”, nije za pohvalu. Sada ih je više nego što ih je bilo prije i sada se taj broj uposlenih u državnim institucijama povećava – ustvrdio je.

Konaković je nastavio:

– Govorili ste o zaštiti ljudske okoline i o dividendi koju imaju preduzeća koja su u vlasništvu Federacije, a onda Vam jedno takvo preduzeće koje je u vlasništvu Federacije, koje se zove “BH-Gas”, koje ima planiranu veliku dobit u ovoj godini, odluči udariti na zdravlje svih ovdje koji žive u KS, a i vas koji dolazite tu na sjednice, povećanjem cijene energenta za 30 posto, ali i za korisnike građana Sarajeva, Visokom… ili privrednim subjektima kojima je taj energent jako bitan. Umjesto da ste u ovakvom porastu budžeta planirali Vi subvencijama ili kolekcijama s tim nesposobnim menadžmentom ovog preduzeća, ne radite ništa da na neki način zaštitite zdravlje i građane.

Premijer Novalić, nakon iznesenih pritužbi na njegov račun, ustvrdio je da je Vlada FBiH “pasivno smanjila javnu potrošnju”, dok je na optužbe o poskupljenju plina za 30 posto premijer Novalić rekao da ovisimo o Rusiji.

Na to se ponovo javio Konaković, replicirajući mu riječima: “Iznenađen sam manipulacijom premijera Novalića i njegovim riječima.”

– Rekli ste da sve što Vam dođe pod ruku, što bilo ko od Vas zatraži, proslijedite Ustavnom sudu. Da li je moguće da se Vi, obnašajući tu funkciju, tako neozbiljno ponašate? Morate biti svjesni da apelacija Ustavnom sudu ima posljedice. Kažete da ćete i ono što Vam ja proslijedim proslijediti Ustavnom sudu? Ne bih se toga igrao, i neću to uraditi. Vi ste funkcija najveća u Federaciji BiH – istaknuo je Konaković.

Novalićevo obraćanje ocijenio je nekorektnim.

– Ponovili ste da smo u odnosu na zapadnu Evropu mi pozitivni. Baratate postupcima, znate li Vi šta je BDP? Naravno da znate, da naših 3,6 i njemačkih 0,5 se ne mogu porediti, jer znamo koliko BDP kod nas po glavi stanovnika, koliko je u Njemačkoj. Znamo da nam treba 40 godina da ovim tempom stignemo Evropsku uniju kad bi ona stajala i stagnirala. Zato nas nemojte vrijeđati, nego Vas molim da u parlamentarnom duhu, poštujući naše znanje i iskustvo, obraćate nam se kao državnim zastupnicima – kazao je Konaković, demantirajući i da je svake godine u KS rastao broj zaposlenih.

– 11.500 bilo je uposleno 2014., danas ih je 10.700. Dolazilo je do porasta ne način kako Vi to prezentirate. Manji broj ljudi i u drugim kantonima, i drugi su napravili iskorak. Mi nemamo informacije koje Vi imate. Rekli ste da je smanjen broj u javnim preduzećima za više od 6.000? Hoćete da kažete da manji broj radi u Telekomu, Elektroprivredi? Zaista ćemo učiniti sve da do tih podataka dođe i da se izvještaji tih preduzeća transparentno prezentiraju – kazao je Konaković za Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments