Konakoviću prebacili 325 hiljada maraka za dodjelu grantova

Vlada Kantona Sarajevo prebacila je najmanje 325 hiljada maraka namjenskih sredstava na Kabinet predsjedavajućeg Skupštine KS koje je Elmedin Konaković kasnije, kao grantove, proizvoljno dodjeljivao uduženjima bliskim svojoj političkoj partiji, piše Žurnal.

Samo u septembru ove godine, Vlada je izvršila “preraspodjelu” 95 hiljada maraka, dok je u avgustu Konakovićev kabinet dobio još 100 hiljada maraka.  U junu je Konakoviću prebačeno 80 hiljada maraka, dok je na martovskoj sjednici na njegov Kabinet preraspoređeno 50 hiljada maraka. Tako su tim preraspodjelama, između ostalog, sredstva namijenjena za školovanje mladih policajaca završila na “razdjelu” predjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo kako bi on taj novac mogao odobriti “neprofitnim organizacijama”.

– Odobrava se preraspodjela sredstava u Budžetu Kantona Sarajevo za 2019. godinu u iznosu od 60 hiljada maraka i to: sa razdjela 17 Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, glava 02, potrošačka jedinica 0001 – Uprava policije, sa ekonomskog koda – izdaci za školovanje na policijskoj akademiji, na razdjel 10 Skupštine KS, poslanici i parlamentarne grupe, glava 03, potrošačka jedinica 0001 – Kabinet predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine KS na ekonomski kod: kapitalni transferi neprofitnim organizacijama –  navedeno je u Zaključku Vlade KS usvojenom 12. septembra 2019. godine, objavljenom u posljednjem broju Službenih novina Kantona Sarajevo.

Ovaj iznos identičan je iznosu koji je Elmedin Konaković donirao Bošnjačkoj akademiji nauka i umjetnosti iza koje stoji novopazarski muftija Muamer Zukorlić.

“Izdaci za obaveze po kreditima – kamata na domaća pozajmljivanja”, pisalo je iza ekonomskog koda sa kojeg je 27. juna ove godine Vlada KS skinula 80 hiljada maraka. Novac je prebačen na Kabinet predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine KS. U odluci objavljenoj u Službenim novinama KS nije navedeno kako će predsjedavajući Skupštine KS utrošiti ovaj novac.

Zaključkom Vlade KS od 29. 3. 2019. godine novac koji se nalazio na računu Ministarstva privrede KS i koji je planiran za podršku “projektima Privredne komore KS, Obrtničke komore KS i Udruženju poslodavaca KS”, transferiran je prema Kabinetu predsjedavajućeg Skupštine KS. Šef Skupštine je, potom, tih 50 hiljada maraka prebacio neprofitnim organizacijama.

Ono što je posebno interesantno je zaključak od 1. avgusta ove godine. Prema Budžetu KS, Ministarstvo prostornog uređenja KS planiralo je izdvajanje 100 hiljada KM za “rekontrukciju, adaptaciju, sanaciju, i izgradnju vjerskih objekata i kulturno historijskih objekata”. Taj novac je, međutim, prebačen na Kabinet predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine KS i to za iste namjene. Dakle, umjesto Vlade Kantona Sarajevo, novac za vjerske objekte dodjeljivao je Elmedin Konaković. Sve zaključke potpisao je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, objavio je Žurnal.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments