Kongresmenka Wagner: Dodik pomaže Putinu da sije haos u BiH

Kongresmenka Ann Wagner predstavlja distrikt iz američke države Missouri u kojem se nalazi i grad St. Louis, gdje žive hiljade ljudi porijeklom iz BiH, a u intervjuu za Glas Amerike kaže da je kriza u Bosni i Hercegovini postala još urgentnija od oktobra prošle godine.

Na konstataciju da je u obraćanjju Odboru za vanjske poslove Zastupničkog doma o Zapadnom Balkanu u oktobru 2021. kazala da je zabrinuta jer srpski nacionalisti rade na poništavanju svakog napretka BiH, te da su prijetnje Milorada Dodika o odvajanju Republike Srpske jedna od najvećih opasnosti za stabilnost na Balkanu, Wagner kaže: “Ogorčena sam i tužna što bi Putin i Dodik nastojali izbrisati decenije mira i ozdravljenja u BiH. Prijetnje protiv budućnosti BiH kao jedinstvene i multietničke zemlje imaju posljedice na evropsku sigurnost, a ja sam čvrsto uvjerena da SAD daju prioritet težnji za mirom, prosperitetom i zapadnim integracijama za BiH”.

O sankcijama Dodiku i ostalima koje su SAD uvele i proširile početkom godine kongresmenka Wagner komentariše: “Bilo mi je veoma drago vidjeti da Administracija koristi svoja nova ovlaštenja za izricanje sankcija protiv Dodika, Kukića i Tegeltije. Dosljedno sam se zalagala za ovakve sankcije i nadam se da će SAD ostati čvrste u tome da ga pozivaju na odgovornost za njegove brojne provokacije”.

“Apsolutno moramo činiti više da bismo pokazali da SAD neće tolerisati postupke koji ugrožavaju budućnost BiH. SAD bi trebale ohrabrivati svoje evropske partnere da slijede njihov primjer, a mi također moramo ići i za Dodikovim najužim krugom. Nastavljam vršiti pritisak na Administraciju da u potpunosti iskoristi svoje sankcije i diplomatska ovlaštenja kako bi uspostavila jasne posljedice za srpske secesioniste”, dodala je Wagner.

O Dodikovim vezama s Rusijom ističe: “Moramo biti jasni da je Dodik glavni zastupnik Rusije u BiH i on pomaže Putinu da sije haos, nepovjerenje i disfunkcionalnost, s ciljem zaustavljanja napretka BiH u euroatlantskim integracijama. SAD i naši NATO saveznici moraju stajati uz pravo naših partnera da se sami opredijele. Osiguravanje prosperiteta, suvereniteta i slobode za naše balkanske i istočnoeuropske partnere je najbolji put da se suprotstavi Putinovoj destabilizirajućoj i destruktivnoj agendi. Putin želi da svijet izgleda kao prije pada Sovjetskog Saveza, kada je Rusija diktirala izglede i aspiracije svojih susjeda. On je pokazao da ga ništa neće zaustaviti da istočno-evropskim zemljama oduzme pravo da kontroliraju vlastitu budućnost. Postoje uznemirujuće paralele između aktivnosti Rusije u podršci srpskim secesionistima i njenog šokantnog poteza protiv Ukrajine. Ako Rusiji ponovo bude dopušteno da izvrši invaziju na Ukrajinu bez oštrog i ujedinjenog međunarodnog odgovora, ona će biti ohrabrena da dodatno produbi etnički i religijski razdor u BiH”, kaže Wagner.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79