Kontroverzna prodaja državnog zemljišta na Jahorini: Zašto državne vlasti ne reaguju?

Kontroverzna prodaja državnog zemljišta na Jahorini: Zašto državne vlasti ne reaguju?


Prodaja državnog zemljišta na Jahorini privatnoj firmi iz Teslića, koja je izvedena uprkos Zakonu o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom, izaziva ozbiljna pitanja o poštivanju pravne države u Bosni i Hercegovini.

Ustavni sud BiH je poništio odluku o prodaji, no zemljište je već bilo preknjiženo, što predstavlja očigledno kršenje zakona.

Entitetske vlasti u Republici Srpskoj pravdaju ovu prodaju tvrdnjom da je ista završena prije nego što je Ustavni sud donio svoju odluku. Ipak, upozorenja o nezakonitosti prodaje stigla su pravovremeno, ali su ignorisana.

Odluka Ustavnog suda ostaje neizvršena, čime se dodatno pogoršava problem nepoštivanja sudskih presuda u Bosni i Hercegovini.

Srđan Klječanin, odbornik SNSD-a i investitor koji je kupio sporno zemljište za preko 41 milion KM, uvjeren je u ispravnost svoje investicije. “Kupili smo imovinu države uz sve potrebne garancije. Pare su ušle u budžet, i mi nismo u nezgodnom položaju. Njihova je odgovornost da riješe pravne nesuglasice,” izjavio je Klječanin ranije ove godine.

Da vlasti Republike Srpske nemaju namjeru postupiti prema odluci Ustavnog suda, potvrdio je i Nedeljko Elek, predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina. On je u ironičnom tonu pozvao sudije Ustavnog suda BiH “na zabavu na Jahorini”.

Odgovornost sada leži na Tužilaštvu BiH i Uredu visokog predstavnika (OHR). Dok se od državnog tužilaštva može očekivati odugovlačenje, visoki predstavnik Christian Schmidt ima mogućnost da reaguje odlučno kad to bude potrebno.

Ured visokog predstavnika već je ranije upozorio na nezakonitost prodaje i potencijalne pravne posljedice za investitore. Ipak, unatoč jasnim zakonskim odredbama, vlasti Republike Srpske, uključujući premijera Radovana Viškovića i ministra Denisa Šulića, ne pokazuju namjeru poštovati odluku Ustavnog suda BiH, što dodatno destabilizira pravni poredak u zemlji.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija