Foto: Facebook
Una u kandžama pohlepe: Kako uništavamo jednu od najljepših rijeka Evrope

Una u kandžama pohlepe: Kako uništavamo jednu od najljepših rijeka Evrope


Vodno dobro kod nas nije samo prirodni resurs već i stvar prestiža koju se osvaja i zloupotrebljava. Upravo je u toku jedna od najozbiljnijih devastacija rijeke Une u njenoj novijoj historiji.

Izvor Une, smješten u selu Donja Suvaja u Zadarskoj županiji, našao se na meti fantomskog investitora koji, bez potrebnih dozvola i studija utjecaja na okoliš, gradi mini hidrocentralu.

Investitor i izvođač radova prijavljeni su na adresi kuće čiji vlasnici nikada nisu čuli za njih, a radovi su započeti s nepotpunom dokumentacijom izdatom još 2016. godine. Izgradnja ove hidrocentrale prijeti trajnim uništenjem zaštićenog prirodnog dobra koje je dio ekološke mreže Natura 2000.

Nažalost, slične situacije nisu rijetkost. Unu smo već unakazili betonskim zidovima, vikendicama i drugim građevinama, narušavajući njenu prirodnu ljepotu. Dok se svijet bori za očuvanje prirode, mi u Krajini uglavnom zatvaramo oči pred ovakvim devastacijama, osim u rijetkim slučajevima poput hrabrog otpora žena iz Kruščice.

Iako se mnogi pozivaju na zakone i pravnu državu, istina je da nam za brigu o prirodi ne treba zakon. Potrebna nam je savjest, koja nam danas nedostaje. Dokle god budemo uništavali ono što nam je priroda dala, Una nam možda nikada neće oprostiti.

 



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija