Korman: Broj krivičnih djela u padu, tri policajca imaju COVID-19 simptome

Korman: Broj krivičnih djela u padu, tri policajca imaju COVID-19 simptome


Pored svakodnevnih policijskih poslova, pred policijske službenike stavljen je još jedan težak posao, a to je svakodnevno ulaganje ogromnog napora u provođenju mjera i očuvanju života svakog građanina, kazao je na redovnoj konferenciji za novinare, član Federalnog štaba civilne zaštite i zamjenik direktora Federalne uprave policije Ensad Korman

“Osvrnut ću se na naredbe koje traže veliki angažman policijskih službeniaa. Prva naredba je izolacija naših građana i ukupno je rješenja o izolaciji izdato oko 30.000. Po svim rješenjima policijski službenici sve svakodnevno obilazili građane i za one građane koji nisu poštivali mjere izolacije stavljani su pod nadzore i takvih građana sada ima osam”, rekao je Korman.

Ovaj vid rješenja će prestati, dodaje, jer će ubuduće rješenja izdavati Zavod za javno zdravstvo FBiH i te osobe upućivati u karantin, čime će biti olakšan posao policajaca.

O zabrani kretanja stanovništva stanovništva do 18 i starijim od 65, te zabrani kretanja od 20 sati do 5 ujutro, Korman kaže da će policajci pratiti situaciju i protiv svih koji ne poštuju te naredbe pod će poduzete mjere i radnje.

“Veći broj građana poštuje izolaciju. Mi informacije prosljeđujemo Štabu, koji dalje postupa. Pored ovih zadata policijski službenici poduzimaju i druge radnje. U martu je došlo do pada izvršenja krivičnih djela za 8 posto, broj saobraćajnih nesreća je u padu 22 posto, broj smrtnih slučajeva u saobraćaju je u padu za 40 posto, broj napada na ovlaštena službena lica je manji za 16 posto, dok je došlo do povećanja djela protiv javnog reda i mira jer su policajci uručivali prekršajne naloge za osobe koje nisu poštivae naredbe”, kaže Korman.

Navodi da trenutno imaju 40 policajaca koji su u samoizolaciji, dok tri imaju simptome koronavirusa.

Korman se zahvalio policijskim službenicima, medicinskom osoblju i svima koji pomažu građanima.

Apelovao je na načelnike kantonalnih civilnih zaštita da nabave zaštitnu opremu za policijske službenike.

Na pitanje o mogućoj promjeni termina policijskog sata, rekao je da trenutno nema takvih najava prenosi Patria.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija