Korona ’otkazala’ 8. mart: Zabrana proslave širom BiH zbog epidemiološke situacije

Da živimo u malo rasterećenijem vremenu, daleko od svakodnevnih crnih brojki zaraženih i umrlih u vrijeme pandemije koronavirusa, vjerovatno bi se i za Dan žena pripremali kao ranije.

Ali pošto već godinu živimo u veoma ograničenim okolnostima, sa svakodnevnim apelima kriznih štabova o poštivanju mjera, ni 8. mart ne može biti kao nekada.

Poštivanje mjera

Slavilo se nekada organizirano, u ugostiteljskim objektima, restoranima, hotelima, obilazile su se evropske destinacije…

Bijeljinka Farzila Ćosić se još dobro sjeća nekadašnjih proslava ovog dana.

– Najvažnija nam je bila pažnja koju smo dobivale tokom godine od naših muževa, sinova, unuka. Ko ne zna tokom godine da vam posveti tu pažnju, ne mora ni za Osmi mart da se nešto posebno pokazuje – kazala nam je Ćosić, dodajući da joj nije ni na kraju pameti da proslavi ovaj dan kao ranije.

Miroslav Subotić, konobar koji već 18 godina radi u ugostiteljstvu, rekao je da se ne pamti kriza u ovom sektoru privređivanja kao što je zabilježena protekle godine.

– Normalno ćemo raditi i za Osmi mart, ali bez većih okupljanja i proslava. Ovo je puko preživljavanje. Šta će biti u narednim mjesecima ili do kraja godine, to niko od nas ne zna – dodao je Subotić.

Dario Mitrović, mladi menadžer u bijeljinskoj cvjećari “Orhideja”, istakao je da su oni spremno dočekali ovaj dan.

– Imamo karanfile, ruže, bukete, saksijsko cvijeće. Uglavnom kupci traže onu jeftiniju varijantu. Karanfil košta 1,5 KM, ruža tri, buket s ružom košta pet, a imamo bukete i od 15 ili 20 KM. Sve prilagođavamo željama kupca – rekao nam je Mitrović.

Odlukama kriznih štabova širom zemlje zabranjena su okupljanja i slavlja povodom Dana žena. Tako je banjalučka Gradska inspekcija najavila da će biti pojačana kontrola poštivanja propisanih epidemioloških mjera u ugostiteljskim objektima.

I u ostatku BiH najavljeni su pojačan inspekcijski nadzor i visoke kazne za prekršioce mjera.

Najveći rizik

U Tuzli su prošle sedmice protestirali ugostitelji zbog odluke Kantonalnog kriznog štaba Ministarstva zdravstva o zabrani rada kafića i restorana poslije 20 sati.

Ugostitelji su naveli da se radi o diskriminaciji, no iz Vlade Tuzlanskog kantona rekli su da je revidiranje ove odluke moguće 9. marta, kako se ne bi dala ni najmanja mogućnost organiziranja neke proslave za Dan žena.

Član Kriznog štaba i direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, dr. Senad Huseinagić rekao je da su nove naredbe donesene s ciljem da se osigura što bolje provođenje mjera.

– Naredba koja je u vezi sa zabranom organizacije osmomartovskih zabava je preventivne naravi, kako bi se smanjio rizik od eventualnog širenja infekcije. Nažalost, morat ćemo u uvjetima pandemije obilježiti 8. mart na drugačiji način kako bismo smanjili rizik od prenošenja bolesti, jer upravo takvi skupovi predstavljaju najveći rizik – kazao je Huseinagić.

Poznati pjevač gostuje u Mostaru

Da će ipak biti proslava povodom 8. marta, pokazuje i slučaj iz Mostara.

Jedan ugostiteljski objekt najavio je gostovanje poznatog hrvatskog pjevača, i to dvije noći zaredom, 7. i 8. marta.

Nesumnjivo je da će večeras inspekcije širom BiH imati pune ruke posla kako bi sankcionirale one koji su odlučili prekršiti mjere i na taj način ugroziti svoje, ali i zdravlje i život drugih ljudi prenosi Avaz.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79