Korona u đačkim klupama: Trenutno zaraženo 128 učenika i nastavnika, časovi ostaju SKRAĆENI

Svakodnevno se kontroliše sprovođenje mjera Instituta za javno zdravstvo RS i sve škole su poštovale mjere, kako bismo imali minimalan broj oboljelih u školama. Nije bilo težih oblika bolesti, a svi oboljeli su u kućnoj izolaciji, sa lakšim simptomima, dodala je Trivićeva.

I dalje ćemo imati nastavu po istom principu, odnosno časovi će trajati kao i u prvih mjesec dana školske godine – rekla je Trivićeva, dodajući da je to trajanje od 30 ili 20 minuta, u zavisnosti od veličine škole i organizacije.

Svako dalje postupanje, ističe, zavisiće od epidemiološke situacije i mjera i preporuka Instituta.

Vrtići mogu da prošire grupe sa 20 na 25 mališana, dok produženi boravak u školama ostaje sa grupama do 15 učenika.

U RS je bilo 219 pozitivne djece ukupno u septembru, ali nije bilo težih oblika bolesti, napominje direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

I dalje postoji oprez i potreba za poštovanjem svih mjera u školama i van škola, a sva djeca koja su bila pozitivna došla su u kontakt u zajednici, porodici ili na druženjima, treninzima itd.

– Nismo imali širenje virusa unutar samih škola, što znači da su poštovane sve mjere u školama i da su reagovale brzo kod pojave bilo kakvih simptoma. Sada imamo ukupno 120 aktivnih slučajeva virusa kod djece u RS i svi su sa blagim simptomima. Ali ne treba se opustiti zbog toga, jer nisu problem pozitivna djeca, već mogućnost da prenesu virus nekom ko je ranjiviji i ko će teško reagovati na virus. I dalje treba da se nose maske i da se ta mjera shvati vrlo ozbiljno, jer onda ne mora cijela grupa da se stavi u izolaciju. Svaka mjera je donesena argumentovano i tu smo na raspolaganju roditeljima da ih i obrazložimo. Imamo efikasan sistem predlaganja mjera – kaže Zeljković, ocjenjujući da se može biti zadovoljno situacijom u školama, jer nema širenja virusa unutar škola i mjere se poštuju maksimalno.

Zeljković apeluje na sve da se ne opuštaju podsjećajući da počinje i sezona gripa, zbog čega treba primjenjivati mjere nošenja maske i držanja distance.

Cilj je da situacija i dalje ostane zadovoljavajuća, kakva je sada i da i dalje ima blag tok.

Kako ističe Zeljković, Institut je u svojim posljednjim preporukama naveo da je svako dijete od šestog razreda pa dalje dužno da nosi masku u toku nastave, odnosno da su sada obavezni da to rade, što ranije nisu bili, jer onda ne moraju svi u grupi biti upućeni u izolaciju, u slučaju pojave virusa među njima.

– U ovom momentu imamo 91 zaraženog učenika i 37 nastavnika, trenutno aktivnih. Produžavanje nastave odnosno trajanja časova u Srpskoj će zavisiti od ukupne epidemiološke situacije. Kada Institut bude imao sve parametre koji govore da možemo da održavamo nastavu u redovnoj organizaciji sa časom od 45 minuta, mi ćemo tako postupiti – kaže ministarka Trivić.

Direktor Instituta je rekao da Institut svakodnevno analizira situaciju u školama, ali da se trenutno ne može reći kada će se tačno razmatrati pitanje eventualnog povećanja broja djece u grupa u školama, odnosno produženja nastave.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79