Košarac: Vraćen novac za helikoptere, tražit ćemo odgovornost Heleza i drugih

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH Staša Košarac izjavio je da je u budžetsku rezervu vraćen novac prebačen za nabavku neborbenih helikoptera, ali da će se tražiti odgovornost ministra odbrane u Vijeću ministara Zukana Heleza i drugih koji su u tome učestvovali.

Košarac je naveo da je novac vraćen na inicijativu zamjenika ministra finansija, kao i da to ne amnestira nijednog pojedinca od odgovornosti.

“Ovdje treba utvrđivati i disciplinsku odgornost državnih službenika koji su u Ministarstvu finansija bez adekvatne posebne odluke Vijeća ministara izvršili transfer”, istakao je Košarac.

Prema njegovim riječima, tražit će se krivična odgovornost Heleza, koji je na nezakonit način tražio od Ministarstva finansija i trezora u Vijeću ministara transfer novca bez posebne odluke Vijeća ministara, kao i politička odgovornost svih koji su učestovavali u ovoj nezakonitoj radnji.

“Sigurno ćemo naći adekvatne prijedloge mjera kada su u pitanju disciplinski i krivični postupci, ali isto tako kada je u pitanju odgovornost iz političkog konteksta”, rekao je Košarac novinarima.

On je istakao da ovaj slučaj ne predstavlja presedan, jer u institucijama BiH uvijek postoji tendencija da se nešto uradi “ispod radara”, te da po pravilu institucije BiH svojim djelovanjem potvrđuju da su u “funkciji interesa stranaca ili političkih struktura koje žele unitarizaciju BiH i uvijek pokušavaju da donesu odluke u suprotnosti sa interesima RS.”

Košarac je zahvalio predstavnicima RS u državnim institucijama BiH na prepoznavanju kretanja i angažmana svakog pojedinca u transferu novca između ministarstava finansija i odbrane u Vijeću ministara koji su dali dobrinos da se novac prebaci Ministarstvu odbrane na nezakonit način.

On je ukazao da postoji potpuni nered kada je u pitanju budžetska rezerva, što je rekao i na sjednici Vijeću ministara jer postoji mnogo zahtjeva za pomoć, kao i neadekvatna argumentacija jednog dijela Vijeća ministara koji kaže da su entiteti imali planirana sredstva za vanredne okolnosti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79