Kosovo može koristiti dronovo Bajraktar samo uz odobrenje

Iz mirovne misije NATO na Kosovu (KFOR) saopćno je da Kosovske bezbjedonosne snage mogu da koriste dronove Bayrakta TB 2 samo uz odobrenje komandanta KFOR-a.

Iz KFOR-a je saopćeno da ”što se tiče upotrebe svih kategorija dronova i povezanih ograničenja, uključujući Bayraktar ​​TB-2, prema Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) iz 1999. godine, komandant KFOR-a ima primarnu nadležnost za vazdušni prostor iznad Kosova”.

Gornji vazdušni prostor Kosova može se koristiti samo za prelet Kosova iz jedne zemlje u drugu komercijalnim letovima, a donji vazdušni prostor se može koristiti za posebne potrebe, od slučaja do slučaja i uz prethodno odobrenje komandanta KFOR-a. Očekujemo da institucije na Kosovu obezbijede koordinaciju i da se pridržavaju postojećih procedura – navode iz KFOR-a.

KFOR nastavlja da podržava razvoj Kosovskih bezbjednosnih snaga u okviru njihovog prvobitnog mandata, uključujući operacije civilne zaštite kao što su gašenje požara, uklanjanje eksplozivnih ubojnih sredstava, potraga i spasavanje i odgovor na izlivanje opasnog materijala, javlja Anadolija.

KFOR ostaje u potpunosti fokusiran na obezbjeđivanje sigurnog i bezbjednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa svojim pomenutim mandatom UN-a.

Premijer Kosova Albin Kurti objavio je u nedjelju da je Vlada Kosova kupila tursku bespilotnu letjelicu, dron Bayraktar ​​TB-2, za Kosovske bezbjedonosne snage. Kurti je na Facebooku uz objavu fotografija drona, naveo da su oficiri Kosovskih bezbjednosnih snaga (FSK) završili obuku o njegovoj upotrebi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79