Kosovo obilježava 15 godina nezavisnosti

Ddržavne zastave vihore se danas na ulicama Prištine dok Kosovo slavi 15 godina nezavisnosti, u trenutku dok zemlja nastoji postići sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom, ključan za stabilnost regije koja se još uvijek oporavlja od etničkih ratova 1990-ih.

  • Naša nezavisnost postignuta je borbom i žrtvom, ali naša će nezavisnost rasti samo radom – rekao je na godišnjicu neovisnosti kosovski premijer Albin Kurti, dok se glavni grad pripremao za svečani policijski i vojni mimohod koji je predviđen tijekom dana.

Napetosti sa Srbijom traju dok Beograd nastavlja podržavati odbijanje 50.000 manjinskih Srba na sjeveru Kosova da priznaju nezavisnost zemlje, proglašenu gotovo desetljeće nakon ustanka protiv represivne srpske vlasti.

Srbija, čije je snage s Kosova istjeralo NATO-ovo bombardiranje poduzeto kako bi se zaustavio brutalni teror Beograda nad većinskim albanskim stanovništvom, još uvijek svoju bivšu južnu pokrajinu smatra sastavnim dijelom svog teritorija.

Izaslanici SAD-a i Europske unije vrše pritisak na obje zemlje da odobre mirovni plan, predstavljen sredinom 2022., prema kojem bi Beograd prestao lobirati protiv toga da Kosovo ima mjesto u međunarodnim organizacijama, uključujući Ujedinjene narode.

Kosovo bi se obvezalo na formiranje poluautonomne zajednice općina sa srpskom većinom na sjeveru, gdje su se lokalni Srbi godinama opirali kosovskoj državnoj vlasti i opetovano se sukobljavali s policijom.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79