Kosovo zabranilo ulazak vozila sa srbijanskim registarskim oznakama

Vlada Kosova je saopćila da je nakon otmice kosovskih policajaca odlučila zabraniti ulazak vozila sa srpskim registarskim oznakama na Kosovo.

Srbi lišili slobode naoružane kosovske specijalace. Ne zna se na čijem teritoriju

To je za Radio Slobodna Evropa potvrdio portparol Vlade Prparim Krueziu, koji je rekao da su kosovske institucije nakon posljednjih dešavanja odlučile da povećaju nivo graničnih kontrola.

“Iz bezbjednosnih razloga, institucije su odlučile da povećaju nivo graničnih kontrola. Zbog toga je, kao hitan korak, odlučeno da se zabrani ulazak vozila sa srpskim tablicama na Kosovo, dok se nastavlja analiza situacije od strane bezbjednosnih institucija. Sljedeće radnje bit će preduzete na osnovu preporuka institucija za sprovođenje zakona”, rekao je Krueziu.

Tokom dana je Policija Kosova saopćila da su tri njena granična službenika navodno kidnapovale snage Srbije na graničnoj liniji na severu Kosova. S druge strane, zvaničnici u Beogradu, pak, tvrde da su uhapšeni bili duboko na teritoriji Srbije.

Kosovska vlada je također odlučila zabraniti i uvoz srbijanskih proizvoda. Večeras oko 18 sati s prijelaza Jarinje vraćen je prvi šleper koji je prevozio robu iz Srbije. Dopisnica N1 iz Prištine javila je da je na Merdaru posljednji kamion iz Srbije granicu prešao oko 16 sati nakon čega kosovska policija nije dozvoljavala srbijnskim kamionima da uđu na teritoriju Kosova.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79