Srbi lišili slobode naoružane kosovske specijalace. Ne zna se na čijem teritoriju

Pripadnici specijalnih jedinica policije Srbije danas su lišili slobode trojicu naoružanih kosovskih specijalaca.

Srbi pišu da su ih lišili slobode na teritoriju Srbije, Albanska strana više da su srpski apecijalci ušli na teritorij Kosova.

O ovoj akciji hitno je upoznat predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je bio u ruskoj ambasadi, gdje je prisustvovao prijemu povodom obilježavanja Dana Rusije i po dobijanju informacije se zaputio u zgradu Predsjedništva.

Kako saznaje Telegraf, privedeni su Rifat Zeka, Bećir Sefa, Mustafa Šem.

Portal Telegrafi saznaje da je trojicu kosovskih policajaca otela srpska jedinica “Kobre”, dok srbijanski mediji prenose izjavu MUP-a Srbije da su kosovski policajci uhapšeni na teritoriji centralne Srbije.

U saopćenju se navodi da je Kosovska policija (KP), u ovom slučaju jedinica granične policije, dežurala na kontrolnom punktu u mjestu Tresave/Bare, duboko u unutrašnjosti teritorije Republike Kosovo, kako bi spriječila korištenje ilegalnih ceste , koje su kriminalne skupine koristile za ilegalni prelazak i krijumčarenje.

“Danas u podne policijska jedinica koju su činila tri granična službenika dojavila je da su u blizini kontrolnog punkta primijetili maskiranu i naoružanu osobu/e. Dolaskom na to mjesto pomoćne jedinice primjetile su samo službeni automobil, ali ne i policijske službenike koji su na tom mjestu dežurali. U pravcu ove lokacije odmah su krenule druge policijske jedinice, kao i druge sigurnosne institucije, uključujući i KFOR, jer se sumnja da su policajce otele srpske snage”, navodi se u saopćenju kosovske policije.

Dalje se navodi da su u cilju poduzimanja konkretnih radnji za sigurnost policajaca za koje se sumnja da su ih otele srpske snage, kontaktirani svi domaći i međunarodni mehanizmi kako bi oni što prije bili oslobođeni i vraćeni na Kosovo.

Direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković naglasio je da trojica pripadnika Policije Kosova nisu kidnapovana već uhapšena, što je potvrdila i srbijanska policija.

“Uhapšeni su u 12:38 minuta duboko na teritoriji Srbije u reonu sela Gnjilica u općini Raška”, rekao je Petković.

Petković tvrdi da policajci Srbije nisu kročili na teritoriju Kosova, odgovarajući na tvrdnje iz Prištine da su srbijanske “Kobre” kidnapovale njihove policajce. Prema njegovim riječima, Srbija je spremna na međunarodnu istragu i da “Amerikanci i Britanci dostave satelitske snimke” da se vidi da srpski policajci nisu prešli na teritoriju Kosova.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79