Kosovska policija se ne šali, kazna za srbijanske tablice od 150 eura!

Danas su na snagu stupile mjere za preregistraciju vozila na teritoriji Kosova koje su veoma neopopularne među srpskim stanovništvom te je najava mjera već ranije rezultirala podizanjem tenzija.

Vlada Kosova je u petak odlučila da po fazama primjenjuje svoje odluke o preregistraciji, od čega prva faza na snagu stupa danas, 1. novembra.

Vlasnici vozila sa srbijanskim registarskim oznakama gradova na Kosovu bit će prvo opominjani sa zahtjevom da odu u Centar za registraciju vozila kako bi preuzeli RKS oznake, prenosi KoSSev.

Od 21. novembra do 21. januara vlasnici automobila koji ne budu poštovali nove mjere bit će kažnjeni sa 150 eura.

Odluka o uklanjanju srbijanskih tablica primjenjivat će se do 21. aprila 2023. godine, a kreće od opomena, preko kazni, probnih tablica pa sve do poptunog uklanjanja.

“Za ulazak i kretanje na teritoriji Republike Kosova vozilima, treba da se javite u Centar za registraciju vozila kako bi dobili tablice sa RKS oznakama najdalje do 21.04.2023. godine. Na osnovu odluke Vlade Republike Kosova od 28.10.2022 godine, od 21.11.2022. godine za vlasnike vozila sa registarskim tablicama ‘PR’, ‘KM’, ‘PZ’, ‘GL’, ‘UR’, ‘PE’, ‘DA’ ili ‘ĐA’ izriče se kazna prema važećim zakonima na snazi. Nakon 21.04.2023 godine vozila se ne mogu registrirati sa tablicama RKS”, navedeno je u opomeni MUP-a Kosova.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost koja je nedavno održana, kazao da Srbija insistira na statusno neutralnim tablicama te da će najavljene mjere kosovske vlade naići na “demokratski otpor srpskog stanovništva”.

Podsjetimo, kosovska vlada je još 29. juna donijela odluku o preregistraciji automobila koji su označeni srbijanskim registarskim oznakama sa odgođenom primjenom.

Nedavno je javnost obaviještena da EULEX patrolira na sjeveru Kosova te da su spremni da intervenišu ukoliko stabilnost, sigurnost i sloboda kretanja budu ugroženi jer problematika registarskih tablica ima širi politički karakter.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79