Na stomatološke preglede čeka se po mjesec dana: Ovo su cijene usluga kod zubara

Javni zdravstveni sistem u Bosni i Hercegovini treba puno više da pruža svojim građanima i da im bude dostupniji, što važi i za stomatološku praksu. Zakon kaže jedno, a praksa nešto sasvim drugo. Nezadovoljni građani pričaju da na termine u javnim ustanovama čekaju po mjesec, a da ih često ne mogu dočekati, pa se ipak odlučuju za popravak zuba privatno. Usluga je znatno skuplja, ali zato termin oni kojima treba neka od stomatoloških usluga dogovaraju kada žele.

Specijalista oralne medicine i parodontologije dr. Miroslav Prvulović iz JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo u razgovoru za Oslobođenje pojašnjava da je stomatološka praksa regulisana Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Zakonom o stomatološkoj djelatnosti. Osnovni princip stomatološke zaštite poput pristupačnosti kontinuiranosti, sveobuhvatnosti specijaliziranog pristupa i unapređenja kvaliteta i efikasnosti su ideje koje definišu kvalitet stomatološke usluge pored znanja i umijeća.

To su smjernice koje su imperativ u praksi. Mi u ime Sindikata doktora medicine i stomatologije intenzivno zagovaramo i postižemo bolje uslove rada te time omogućavamo i veću motivisanost doktora stomatologije za pružanje još kvalitetnije usluge. Uslovi nisu idealni nakon dugogodišnjeg zanemarivanja javnog zdravstva. Na to se upozoravalo i sada rezultira opštim nedostatkom kadra u javnim ustanovama, naglašava dr. Prvulović za Oslobođenje.

Stomatološke usluge u domovima zdravlja KS-a su, dodaje, sveobuhvatne i za osigurane korisnike potpuno besplatne. Plaćaju se samo mobilni protetski radovi i to umanjeni za dio novca koji snosi Zavod zdravstvenog osiguranja. Primjera radi, cijena totalne proteze je 133 KM, dok je parcijalna 11,5 KM. Mobilna ortodoncija je također besplatna. Za neosigurana lica važi cjenovnik iz 2001. godine, tako da su cijene više nego konkurentne.

– Čekanja su kada ih ima minimalna, obično su uslovljena dodatnom dijagnostičkom procedurom. U slučajevima u kojima je specijalistički kadar određene specijalnosti deficitaran, a potreba za uslugom intenzivnija, u opštinama sa većim brojem osiguranika desi se period čekanja od sedam do 14 dana, kao što je, naprimjer, slučaj sa protetikom, objašnjava dr. Prvulović.

Naš sagovornik ukazuje na velikuboljku bh. javnog zdravstva, nedostatak medicinskog kadra. On je, upozorava dr. Prvulović, direktna posljedica pokušaja urušavanja javnog zdravstva i dugogodišnjeg odsustva planiranja i brige nadležnih. Izvor problema sa manjkom materijala leži u zakonskim procedurama javnih nabavki koje se znaju zbog tužbi ponuđača koji nisu prošli konkursnu proceduru prolongirati na duži period, ukazuje dr. Prvulović.

Pacijentima koji trebaju određenu stomatološku uslugu u javnim stomatološkim ustanovama u Republici Srpskoj Fond zdravstvenog osiguranja pokriva osnovne stomatološke usluge, odnosno primarnu stomatološku zaštitu, pacijentima preko 65 godina totalne proteze i djeci do 15 godina mobilne ortodontske aparate.

Specijalistički centar za stomatologiju predstavlja nastavnu bazu za studente pri Medicinskom fakultetu Foča. Ovdje je zaposleno 30 doktora, profesora i nastavnika iz svih oblasti stomatologije, a pacijentima se pruža kompletna stomatološka zdravstvena zaštita. Pacijenti mogu doći sa uputnicom, uslugu plaća FZO RS-a, djeca do 15 godina ne plaćaju ništa, a odrasli pacijenti plaćaju 50 procenata participacije od cijene Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a. Za sve usluge koje se urade – popravke, liječenja, vađenja zuba, operacije iz oralne hirurgije, pacijenti plaćaju samo participaciju.

Primjera radi, cijena koju FZORS propisuje, objašnjava u razgovoru za Oslobođenje pomoćnik dekana za stomatologiju Medicinskog fakulteta Foča prof. dr. Nikola Stojanović, nije velika, fondovske cijene su niže nego u privatnim ambulantama, a pacijenti preko 65 godina ništa ne plaćaju jer troškove snosi Fond.

Kod nas nema velikog čekanja. Ako ste došli za popravak ili za vađenje zuba, bićete tokom te sedmice primljeni, ukoliko je urgentno, bićete odmah primljeni. Kada je riječ o izradi proteza, za pacijente preko 65 godina postoji određena lista čekanja, ali to je, na primjer, ako ste se danas prijavili, dva do tri mjeseca, kaže dr. Stojanović, dodajući kako se na izradu mobilnih ortodontskih aparata za djecu čeka nekoliko mjeseci, ali su besplatni.

U privatnim stomatološkim ordinacijama u RS-u samo vađenje zuba sa anestezijom košta 50 KM, dok komplikovaniji zahvati vađenja zuba idu i do 100 KM

Navodi i cijene usluga komercijalne stomatologije: bezmetalna keramika, cirkonijum krunice u ovom Specijalističkom centru koštaju od 280 do 305 KM po zubu. Ukoliko se komercijalno radi metalokeramika, to je oko 140 KM. Ugradnja implantata je 770 KM, a protetika koja dođe na implantat se također naplaćuje, pa na kraju sve košta oko 1.000 KM. Ortodontski aparati koštaju 1.050 KM, a ako pacijent ima dva aparata, postoji popust od pet ili 10 posto.

U privatnim stomatološkim ordinacijama usluge su dosta brže, ali za njih treba izdvojiti daleko više novca, pa samo vađenje zuba sa anestezijom košta 50 KM, dok komplikovaniji zahvati vađenja zuba idu i do 100 KM. Cijena zubnih implantata se kreće između 1.200 i 1.500 KM. Popravak zuba košta između 40 i 60 KM, a nadogradnja zuba je 50 KM. Ugradnja metalkeramičkih krunica košta oko 250 KM po zubu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79