Kosovski ministar potvrdio: Do kraja oktobra bez srpskih tablica

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja vjeruje da do kraja oktobra na Kosovu više neće biti ilegalnih srpskih registarskih tablica i da ne očekuje da će krajem mjeseca doći do novih eskalacija na Sjeveru Kosova, ali da je moguće očekivati otpor.

“Krajem ovog mjeseca vjerujem da više nećemo imati nelegalne tablice i da ćemo preći na rješavanje drugih problema. To nije jedini problem koji imamo ni kao Kosovo, ni u odnosu na Srbiju”, rekao je Svečlja u intervjuu za A2CNN u Albaniji, objavila je Gazeta ekspres, prenosi Kossev.

On ujedno tvrdi da ne bi trebalo da bude novog sporazuma o pitanju registarskih tablica, jer sporazum već postoji i samo ga je potrebno primijeniti.

„Mi već imamo dogovor, ali Srbija ne dozvoljava primijenu. Ne vjerujem da će biti potrebe za političkim, pa tehničkim, pa sporazumom o implementaciji, što je pristup koji Srbija želi“, kazao je Svečlja.

Dodao je da 31. oktobra ne očekuje nove eskalacije na Sjeveru Kosova i podsjetio na nedavne navode stranih misija da su spremni da održe bezbjednost i stabilnost.

„Nema naznaka da bi moglo doći do bilo kakvih ekstremnih nevolja. Možda povremenog otpora u smislu odbijanja da se tablice promjene iz nelegalnih u legalne, ali ne vjerujem da može doći do eskalacije“, ocijenio je Svečlja.

On je ukazao da srpske tablice gradova na Kosovu predstavljaju samo poteškoću za Srbe, jer ne mogu da voze južno od Ibra, i tvrdi da kod građana postoji spremnost za preregistraciju, ali da je na djelu „stravičan pritisak struktura Aleksandra Vučića”.

Dvije sedmice prije isteka krajnjeg roka za preregistraciju malo Srba je to uradilo, na šta je nedavno ukazao i američki ambasador u Prištini Jeffrey Hovenier, koji je rekao da je potrebno produžiti taj rok, ali da to zavisi od kosovskih vlasti.

O pitanju registarskih tablica izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak razgovarao je prošle sedmice sa prištinskim zvaničnicima, a danas u Beogradu sa predsjednikom Srbije i direktorom Kancelarije za KiM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79