Kovačević: Vozilo koje se kreće brzinom višom od 100 km/h postaje mitraljez, nema šanse da se neko skloni s puta

Cijela BiH tuguje za tragično stradalom Azrom Spahić, koju je vozilom usmrtio Armin Berberović 26. maja u Ulici Maršala Tita u Sarajevu.

 

Ko zna koji je ovo put da se dešava ovakva nesreća sa smrtnim posljedicama, a koja se mogla i morala prevenirati. Blaga kaznena politika samo je jedan od podstreka počiniocima ovakvih djela da ih možda i ponove. Struka kaže da su ovdje nužna sistemska rješenja. Ševal Kovačević, sudski vještak za saobraćaj, za Hayat TV kaže kako je prije 10-15 godina nudio određena rješenja koja prije svega podrazumijevaju da se ponavljači težih prekršaja i činjenja krivičnih djela moraju staviti pod kontrolu, a da bi se stavili pod kontrolu, prije svega se, kako kaže, mora ostvariti nadzor nad njima.

  • Radom u zajednici nestalo je policajaca koji znaju svoj teren poput vođe sektora od prije rata. Vođa sektora je znao sva lica, čak i trudnice koje su pred porod, da ne bi neko parkirao na požarni, prilazni put, da može proći vozilo u toku noći. Šta imamo danas? Stranci su donijeli neka nova pravila sa sobom, nametnuli ih, policiju, s jedne strane, usmjerili, a s druge im oduzeli ovlaštenja, ovlastili ulicu i mi imamo to što imamo. Ne mogu se ista pravila svugdje u svijetu primjenjivati. Različite su i navike i kulture i ostalo. Dakle, prije svega, sva imovina stečena krivičnim djelom, a kad su u pitanju vozila ili vozila koja su bila sredstvo izvršenja teških krivičnih djela, a teško krivično djelo je teško ugrožavanje saobraćaja pri enormnim brzinama, trebala bi biti oduzimana, posebno onim ponavljačima. Ako ima neplaćenih kazni, oduzimati auta i stavljati na javnu dražbu ili dati određenoj humanitarnoj organizaciji, obrazovnoj, a ako je neupotrebljivo, uz komisijski nadzor isjeći i baciti u staro željezo – poručuje Kovačević.

Govoreći o prekoračenim brzinama, Kovačević napominje da u takvoj brzini to više nije vozilo. Ono je pištolj, mitraljez. Vozilo koje se kreće brzinom višom od 100 km/h ide 28 metara u sekundi, nema šanse da se neko skloni s puta, ističe Kovačević. Kada je riječ o rješenjima o kojima se govori, a koja je trebalo donijeti u gradu još ranije, kaže da je trebalo napraviti brze ceste kroz grad, odnosno longitudinalne pravce, južni i sjeverni, da se kanališe saobraćaj.

  • Mi imamo danas to da se palijativno pribjegava smanjenju brzine kroz glavnu saobraćajnicu u Sarajevu sa 60 na 50 km/h. Niko ne poriče da je potrebno smanjiti brzinu, to ima 70 posto zemalja u Evropi. Ali svaka od tih zemalja ima brze ceste kroz grad, dakle, brze longitudinale gdje se kanališe saobraćaj. Bojim se da će jedno ovakvo palijativno donošenje rješenja – smanji brzinu na glavnoj saobraćajnici sa 60 na 50, ovamo smanjite s 40 na 30, i riješeno je, zagušiti grad. Više je od 35.000 vozila registrovanih u KS-u, nikakva je infrastruktura, ona se tek budi da se nešto radi – kaže Kovačević.

Navodi da ono što se može uraditi u međuvremenu jeste pokrivanje grada kamerama. Svako čvorište u gradu Sarajevu, posebno na glavnoj cesti, potrebno je, kaže, pokriti kamerama sa svih pravaca.

  • Mi smo danas došli u situaciju da nam pojedini slučajevi koji čine ova obijesna lica, dakle, vozaju neregistrovana vozila, bez vozačke dozvole, pijani, do dan-danas nisu stavljeni pod kontrolu. Odgovornost je na svim resornim ministarstvima saobraćaja i pravde, usto i na ministarstvima unutrašnjih poslova koja su trebala predložiti određene zakone. Zastupnici su najodgovorniji. Dakle, zakonodavna vlast je najodgovornija. Potrebni su bolji zakonski propisi – kaže Kovačević.

Osvrćući se ponovo na predložena rješenja od nadležnih iz Vlade KS-a, napominje da su rijetka vozila koja su išla 60 km/h a da su ovako teške nesreće napravila.

  • Nije niko pri brzini 60 km/h skrenuo s puta i udario u stub pored ili izazvao takvu posljedicu. Ovdje je riječ o enormnim brzinama, preko 80, pa do 120, pa i do 145 km/h – zaključuje Kovačević.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79