Kozar: Da je pobijedila Krišto imali bi bolje odnose sa Hrvatskom

Kozar: Da je pobijedila Krišto imali bi bolje odnose sa Hrvatskom


Ono što slijedi je stvaranje političkih koalicija na kantonalnom, entitetskom i državnom nivou. Jedino što je izvjesno jeste da će u Predsjedništvu naredne četiri godine sjediti: Denis Bećirović, Željko Komšić i Željka Cvijanović. S druge strane, imaćemo novost u Federalnom Domu naroda, gdje je intervenisao Christian Schmidt. Javnost bruji o dobrim, ali i lošim stranama njegove odluke. Juče su usaglašena i imena za Ustavni sud Federacije.

O mnogim temama smo razgovarali u emisiji 7 Plus Hayat TV-a sa analitičarom Đurom Kozarom.

Komentarišući izbore, Kozar se osvrnuo na izlaznost, te istakao da je 50 posto građana koji su glasali, veoma poražavajući rezultat.

To znači da postoji nezainteresovanost građana. Vjerujem da se dio građana iselio, te da su odveli sa sobom i porodice, ali ovi koji su ostali trebali su glasati. Time što nisu glasali, građani su ostavili puno praznih listića sa kojim se manipulisalo – kazao je Kozar.
Kaže kako je čudno što je veliki broj nevažećih listića za Predsjedništvo, uprkos tome što su u Federaciji na listiću bila četiri imena i što je glasanje za člana Predsjedništva bilo veoma jednostavno.

Tu je bila najmanja mogućnost greške. Drugo je kada su ljudi dobili za druge nivoe glasačke listiće, tu su veće mogućnosti da čovjek pogriješi i onda taj listić nije važeći. Mislim da bi se cijeli proces mogao pojednostaviti, jer su uglavnom za neke ljude ta slova bila i nedovoljno velika. Na narednom izbornom ciklusu, možda će se u tom smislu nešto malo popraviti, obzirom da je za općinske i gradske strukture i manje kanidadata – poručio je Kozar.

Što se tiče izbora člana Predsjedništva, Kozar ističe da je 11 stranaka okupljenih oko Denisa Bećirovića imalo u startu prednost.

Što se tiče toga, Denis Bećirović je sa velikom razlikom pobiejdio Bakira Izetbegovića i postao član Predsjedništva. Sada imamo socijademokratsku strukturu u Predsjedništvu. Možda bi to moglo donijeti nešto novo, iako je SNSD izbačen iz asocijacije socijademokrata. Prije dva mjeseca sam napisao tekst u kome sam doveo u pitanje Komšićev četvrti mandat. On jeste za građansku opciju, ali je uzurpirao pravo većine Hrvata da imaju svog predstavnika. Za njega su glasali većinom Bošnjaci i na ovim izborim, čime su Izetbegovića lišili nekih glasova na koje je njegov štab računao. Puno komotnije bi bilo da je pobijedila Borjana Krišto, jer nju bi većina Hrvata smatrala svojom legitimnom predstavnicom. Time bi imali bolje odnose između BiH i Hrvatske. Ovako će predstavnici iz Hrvatske zaobilaziti Sarajevo, a obilazit će Zapadnu Hercegovinu. Ima puno bh. patriota koji će omogućiti da BiH opstane, a to neće ovisiti od jednog pojedinca, pa makar to bio i Komšić – naglasio je.
Dodao je kako je on trn u oku hrvatskom HDZ-u od samog početka kada su za njega glasali isključivo Bošnjaci.

U Hrvatskoj smatraju da je takav čin diskriminacija prema hrvatskom narodu. Iz Hrvatske su lobirali za Izborni zakon i to nije prošlo jer nije došlo do dogovora. Krišto je pokazala da ima moćno hrvatsko biračko tijelo – naveo je.

Kada je u pitanju politika Željke Cvijanović i SNSD-a, Kozar smatra kako će ona u svom radu biti korektnija, mekša i vaspitanija za razliku od Dodika.

On je ponižavao i Predsjedništvo i kolege iz Predsjedništva, te je rušio BiH na sve moguće načine. Cvijanović neće dovoditi harmonikaše u Predsjedništvo, poštovat će taj establišment koji je tamo. Lakše će se sa njom dogovarati, jer neće tražiti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa koliko je to Dodik radio – zaključio je Kozar.
Prenosi hayat.ba


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija