Krajinović dramatično upozorio: Večeras nas čekaju velike oluje!

Krajinović dramatično upozorio: Večeras nas čekaju velike oluje!


Vremenske nepogode od 19. jula haraju Zapadnim Balkanom.

Grad, vjetrovi, kiše, oluje protutnjali su Balkanom, a nažalost imali smo i smrtnih slučajeva, kako u BiH, tako i u regionu.

Meteorolog Bakir Krajinović za Hayat govorio je o vremenskim (ne)prilikama, te pozvao na oprez građane tokom noći.

“U fokusu cijele regije je nestabilna atmosfera koja širom Balkana donosi dosta nepovoljne vremenske uslove. I danas je na snazi narandžasto upozorenje od 18 sati do 15 sati 26. jula. Prognoziraju se širom zemlje obilniji pljuskovi sa grmljavinom i jakim vjetrom, a lokalno je moguće pojava grada. Po metru kvadratnom se očekuju 20 do 40 litara kiše sa brzinama vjetra od 60 do 80 kilometara na sat”, upozorio je Krajinović.

Podsjetio je kako je danas već ‘stradalo’ područje od Banja Luke na zapadu do Brčkog na istoku.

“Do kraja dana postoje rizici za pojavu kumulonimbusnih oblaka koji mogu donijeti pomenute nepogode čiji smo svjedoci prethodnih dana. Građani moraju biti svjesni nepogoda koje nas očekuju. Oluja koja hara od 19. jula ovim prostorima napravila je velike štete i zbog toga sa strahom svi isčekujemo ovu noć. Najveći problem tokom večeri bit će vezani za jak vjetar. Postoji velika vjerovatnoća za olujnim udarima vjetra, prije svega na području zapadne, sjeverne i sjeveroistočne Bosne, te pojedinim dijelovima centralne Bosne. Cijela BiH je pod naletom nestabilne atmosfere koja donosi dosta nestabilnosti na ove prostore i svjedoci smo da cijeli dan vremenski uslovi nisu najidealniji. U osam sati smo u Sarajevu mjerili 30 stepeni, a Bihać i Neum su mjerili 31 stepen. To se ne dešava često”, pojašnjava Krajinović.

Još jednom je građane pozvao na oprez i da se pripreme na ono što slijedi.

“Građane mogu očekivati jake udare vjetra tokom noći, velike količine kiše… Nepogode koje nas očekuju kratko će trajati, ali će biti poprilično turbulentne. Ako se građani kojim slučajem zadese na otvorenom tokom nevremena, bolje da sačekaju u zatvorenom, jer sve što nas očekuje, brzo će proći. Sve to traje 30-45 minuta. Treba obratiti pažnju na rizična mjesta kada su u pitanju kretanja građana. Najveći udari vjetra se očekuju na planinskim, ali i u nižim krajevima. Zbog tgoa bi bilo dobro obratiti pažnju na sve opasnosti koje mogu dovesti do šteta. Treba obratiti pažnju gdje se krećemo, parkiramo auta i slično”, savjetuje Krajinović.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija