Nakon 28 godina čekanja: Federacija BiH usvojila zakon o zaštiti civilnih žrtava rata

Nakon 28 godina čekanja: Federacija BiH usvojila zakon o zaštiti civilnih žrtava rata


Danas je Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine donio jedan od najznačajnijih zakona u ovom mandatu – Zakon o zaštiti civilnih žrtava rata u FBiH.

Rezultati glasanja govore sami za sebe: 78 zastupnika glasalo je “za”, dok su samo četiri bila suzdržana, a niko nije bio protiv. Ovo je trenutak koji će nakon dugih 28 godina vratiti ponos i dostojanstvo civilnim žrtvama rata.

Federalni ministar rada i socijalne politike, Adnan Delić, s ponosom je predstavio ovaj zakon istaknuvši kako je ovo najvažniji trenutak za sve žrtve rata. Nacrt zakona dobio je podršku svih relevantnih aktera i prethodnih vlada, te je dobio zeleno svjetlo i u oba doma federalnog parlamenta. Zaštita civilnih žrtava rata sada je zajednička nadležnost Federacije BiH i kantona.

Ovim zakonom postavljeni su osnovni principi zaštite civilnih žrtava rata, jasno definiran pojam i status civilnih žrtava rata, te utvrđeni obim i uslovi pod kojima će se ostvarivati njihova prava. Ova zakonodavna inicijativa također predviđa mogućnost izbora povoljnijeg prava, a posebno je istaknuto da su dvije kategorije žrtava zločina silovanja i djeca rođena iz tog čina izdvojene kao posebno zaštićene skupine.

Pohvale ne prestaju stizati jer će ovaj zakon osigurati prava civilnih žrtava rata na području Federacije BiH na temelju jasnih i preciznih kriterija. Ovaj jedinstveni zakon detaljno regulira vrstu prava koja će biti osigurana, način obračuna novčanih primanja, prava po osnovu oštećenja organizma, te prava po osnovu pogibije ili nestanka člana porodice – porodične invalidnine.

Zahvaljujući Ministarstvu rada i socijalne politike, ovaj zakon bit će prvi takve vrste u svijetu, stvarajući presedan u zaštiti prava civilnih žrtava rata. Očekuje se da će ovaj zakon označiti novu eru poštovanja i brige za žrtve, te osigurati da se njihova patnja ne zaboravi.

Dugotrajno i pažljivo kreiranje ovog zakona rezultat je zajedničkog napora i posvećenosti svih uključenih, a podrška tokom rasprave samo je potvrdila koliko je ovaj zakon važan za cjelokupno društvo. Nema sumnje da će Zakon o zaštiti civilnih žrtava rata biti spomenik pravde i solidarnosti prema onima koji su trpjeli u ratnim strahotama, a sada će im biti pruženo dostojanstvo koje zaslužuju.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija