Krajiška ljepotica plaća visoku cijenu razvoja turizma

Razvoj turizma uz rijeku Unu u Bosni i Hercegovini izaziva ozbiljnu zabrinutost zbog izgradnje betonskih terasa duž obale. Ovaj trend, koji bi trebao donijeti koristi lokalnom stanovništvu, umjesto toga rezultira brojnim negativnim posljedicama po okoliš.

Betonski zidovi i ograde, izgrađeni kako bi olakšali pristup rijeci vlasnicima priobalnih parcela, često se podižu bez građevinskih dozvola, kršeći zakon koji zabranjuje gradnju unutar 15 metara od obale.

Kilometri obala su betonirani, ali niko ne raspolaže tačnim podacima o njihovoj brojnosti. U samo 20 kilometara mapirali smo osam obaloutvrda od kojih ni jedna nema građevinsku dozvolu. Zakon je međutim jasan – 15 metara od obale nema gradnje. No, na njega se ni vlasti ni oni koji pokušavaju prisvojiti Unu ne obaziru.

Nagla ekspanzija turizma, koja se uglavnom temelji na netaknutoj prirodi rijeke Une, donosi ozbiljne posljedice po okoliš. Betonski dijelovi mijenjaju hidrološki režim, uništavajući staništa mnogih vrsta. Profesorica Vildana Alibabić s Biotehnološkog fakulteta u Bihaću ukazuje na ozbiljne posljedice, uključujući uništavanje obala, pritoka i zasipanje betonom, poznato kao “betonizacija”.

Građevinska inspekcija, koja bi trebala nadzirati i spriječiti nelegalnu gradnju, suočava se s pitanjima selektivnosti u provedbi zakona.

Ova zabrinjavajuća praksa postavlja pitanje održivosti turističkog razvoja uz rijeku Unu te nužnosti poštivanja zakonskih normi kako bi se sačuvala prirodna ljepota i ekološka ravnoteža ovog područja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79