Kredite podižu da kupe dva metra drva, ali i za lijek koji košta 50 KM

Bh. građani sve se više zadužuju kod banaka, rodbine, susjeda, prijatelja, ali i MKO po ogromnim kamatama

Zaduživanje građana BiH kod banaka i mikrokreditnih organizacija ne posustaje. Građani i dalje najviše dižu kredite i pozajmice koje uglavnom koriste za krpanje rupa u kućnim proračunima, piše Večernji list BiH. Posljednji podaci Centralne banke BiH pokazuju da su, zaključno s martom, stanovništvu bile plasirane ukupno 9,4 milijarde KM, od čega se više od 7 milijardi KM odnosi na nenamjenske kredite. Usporedbe radi, svaki građanin BiH je, u odnosu na 2013., lani bio zaduženiji za čak 600 KM. Prije 6 godina zaduženost po stanovniku iznosila je 2010, a u martu ove godine 2675 KM. Osim banaka, građani novac posuđuju i od mikrokreditnih organizacija (MKO).

U prilog dome govori i to da je u RS posljednjih godina značajno povećan broj MKO, a trenutačno ih je sa sjedištem u RS-u 13. Rast broja MKO nije iznenađenje s obzirom na to da ovaj sektor iz godine u godinu bilježi milionsku dobit. Samo lani MKO u RS-u zaradio je 11,2 miliona KM, čak 34% više u odnosu na 2017. Prosječna ponderirana efektivna kamatna stopa na kredite mikrokreditnog sektora RS-a lani je iznosila 24,62% i veća je za 0,72% u odnosu na 2017. Istraživanja su pokazala da čak 73,1% stanovništva u BiH redovito posuđuje novac, odnosno da za većinu dodatni udar na proračun predstavlja svaki iznenadni trošak veći od 50 KM. Zbog toga su prisiljeni zaduživati se pa kad prime plaće ili mirovine, vraćaju dug ili plaćaju rate i tako ukrug. Ranije su se snalazili kod rodbine ili prijatelja, ali sada više ni to nije izlaz jer većina je u sličnoj, lošoj, situaciji.

Milorad, vozač iz Banje Luke, kazao je za Sprskainfo.com da je prije 10 dana bio kod liječnika koji mu je propisao dva lijeka koja koštaju nešto više od 50 KM.

– Do sljedeće plate trebalo je čekati još najmanje dvije sedmice, a u novčaniku sam imao tačno toliko da se preživi do tada. Nisam imao kamo nego otići u MKO, jer mi je više postalo neugodno posuđivati od prijatelja. Moja plaća je 700, dok supruga prima 550 KM, tako da, kad poplaćamo sve režije, za našu četveročlanu porodicu ostane samo koliko je potrebno za preživljavanje. U MKO sam digao 50 KM na 15 dana jer da sam platio lijek novcem koji imam, do sljedeće plaće mogao bih samo hljeba dovoljno kupiti – kazao je Milorad i dodao da su im kamate velike, ali ljudi nemaju izbora.

U MKO su potvrdili da iz dana u dan bilježe sve više klijenata koji kredite dižu za one najosnovnije potrebe, dok rok otplate ravnaju po datumu kad će primiti plaću ili mirovinu.

Vera, koja radi kao trgovkinja, kazala je kako je nedavno bila prisiljena zaputiti se u MKO kako bi kupila dva metra drva.

– Za ovu zimu smo nabavili ogrjeva na “knap”, nadajući se da će proljeće biti onakvo kakvo treba biti. Međutim, hladno vrijeme se nastavilo, a mi smo ostali bez ijedne cjepanice. Nemajući kamo, digli smo 200 KM i kupili nepuna dva metra drva. Za mjesec dana s kamatom ćemo vratiti oko 250 KM, ali šta je – tu je – kazala je Vera.

 

Krediti u ŠVICARCIMA: Rata preko noći porasla za 70 KM!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments