Krenula nova školska godina, vozači se pozivaju na dodatan oprez

Krenula nova školska godina, vozači se pozivaju na dodatan oprez


Za većinu učenika danas je počela nova školska godina. Školski dani sa sobom donose i gužve u saobraćaju zbog većeg broja autobusa koji prevoze djecu; veći je broj vozila na cestama, roditelja koji voze djecu u školu, veći broj pješaka, biciklista, i onih koji voze električni romobil. 

Djeca kao i odrasli su ravnopravni učesnici u saobraćaju. Najveća opasnost im prijeti od strane vozača motornih vozila sa kojim se susreću u zajedničkom saobraćajnom prostoru.

Da bi bezbjedno prešli cestu, djeca trebaju pratiti određena pravila i to prvo pronaći bezbjedno mjesto za prelazak ceste (pješački prelaz/zebra sa semaforom ili bez semafora). Stati na dovoljnoj udaljenosti ispred pješačkog prelaza te pogledati lijevo, desno pa opet lijevo. Pored posmatranja potrebno je i da poslušaju i obrate pažnju da li vozilo dolazi ukoliko cesta nije dovoljno pregledna. Kada su se uvjerili da nema vozila ili da su se vozila zaustavila, kreni da pređeš cestu uz povećan oprez.

Zbog početka škole je u RS počela kampanja “Vozači, škola je zna nas, oprez je za vas”, a iz FBiH se šalju poruke dodatnih opreza za vozače.

“S obzirom da za većinu učenika danas počinje nova školska godina, molimo vozače da, zbog povećanog broja djece na ulicama, budu maksimalno oprezni, posebno u blizini škola. Školarci, pratite i poštujte saobraćajnu signalizaciju (semafore i pješačke prelaze)”, rečeno je iz BIHAMK-a.

Iz Auto-moto saveza RS govore da je kampanja “Vozači, škola je zna nas, oprez je za vas” s ciljem povećanja bezbjednosti djece u saobraćaju i pažnje vozača u zonama škola povodom početka nove školske godine.

Kampanja će trajati do 30. septembra, a njen cilj je edukacija o pravilnom ponašanju djece u saobraćaju i razvijanje svijesti kod svih učesnika u saobraćaju o bezbjednosti djece.

Ovim povodom će u Umjetničkoj školi “Vlado Milošević” i u Osnovnoj školi “Jovan Cvijić” biti upriličen prijem za najmlađe đake u dvije banjalučke škole i podijeljen ekudativni materijal.

 



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija