Kriminal na dionici Vranduk-Ponirak: Hoće li nečiji kriminal završiti u zatvoru?

Nadležni priznali da je nastala šteta veća od 50 miliona eura. Federalna uprava policije uskoro bi trebala predati izvještaj o počinjenom kriminalu

Tužilaštvo HNK, kako saznaje Fokus.ba, uputilo je aktuelnom direktoru Autocesta FBiH Denisu Lasiću poziv na saslušanje zbog istrage o nezakonitostima na dionici autoputa na Koridoru 5C Vranduk-Ponirak.

Kako nam je nezvanično potvrđeno, u sklopu ovog predmeta već je ispitan i dojučerašnji direktor Autocesta FBiH Elmedin Voloder. Također, u sklopu istrage saslušano je niz osoba iz Autocesta, kao i firmi koji su bile uključene u realizaciju ove dionice.

Policija odradila svoj posao

Saznajemo da će Federalna uprava policija koja uveliko istražuje kriminal na ovoj dionici uskoro predati svoj izvještaj Tužilaštvu HNK.

Ranije je za Fokus potvrđeno da je od Federalne uprave policije zatraženo da poduzmu određene istražne radnje iz svoje nadležnosti i da izvrše provjere navoda iz prijave, kao i analizu dostavljene dokumentacije i druge operativne i istražne radnje, a sve u cilju utvrđivanja pravilnog činjeničnog stanja i prikupljanja materijalnih dokaza.

Tužilaštvo HNK je formiralo predmet “Vranduk-Ponirak” još u oktobru 2022. godine, a to se desilo nakon nakon pisanja Fokusa o malverzacijama u okviru gradnje dionice Vranduk-Ponirak na Autoputu Koridora 5C nadomak Zenice.

U okviru predmeta istražuju se informacije koje upućuju na organizirane kriminogene aktivnosti poput falsificiranja dokumentacije i drugih manipulacija. odnosno svjesnog napumpavanja cijena, tj. troškova ukupnih aktivnosti na poddionici, a sve kako bi za pojedine došlo do višemilionske koristi.

Lasić je nedavno za „Avaz“ izjavio da, nakon dužeg zastoja uskoro ponovo kreću radovi na ovoj dionici dodavši da je nova uprava s njim na čelu nakon što je imenovana suspendirala ovaj projekat jer su zatekli situaciju da je kompletna planirani iznos (oko 150 miliona eura s dodatnim kreditom) potrošen na trećini projekta.

Pojedinci iz Heringa i Azvirta

Nezvanično saznajemo da su pojedinci na saslušanju u Tužilaštvu HNK, ali i kod nadzornog organa za ovu dionicu izjavili kako pričinjena šteta na ovoj dionici iznosi više od 50 miliona eura. Inače, na ovoj dionici su kao izvođači radova angažovani firme Azvit iz Azerbejdžana i Hering iz Širokog Brijega. Kako su nam kazali izvori uključeni u istragu, i pojedinci iz obje ove firme su pod lupom.

Inače, ugovor o izgradnji dionice Poprikuše – Zenica sjever (Donja Gračanica), čija je poddionica Vranduk – Ponirak, potpisan je 15. maja 2019. godine. Nadzor nad izvođenjem radova vrši konzorcij DRI upravljanje investicij d. o. o. (Slovenija) – DIVEL d. o. o. Sarajevo (BiH).

Ova dionica trebala je biti završena u augustu 2021. godine. Aneksom ugovora koji je potpisan 26. januara ove godine definisan je novi rok završetka radova i to na 31. mart 2026. godine!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79