Kristijanu Iličiću u hotel u Afganistanu došli talibani: Jedan je izgledao kao vođa talibana, druga dvojica bila su naoružana

Poznati hrvatski youtuber i bloger Kristijan Iličić nalazi se u Afganistanu, gdje je dobio zaštitu talibana. Na svojim kanalima na društvenim mrežama prepričao je susret s talibanskim vođom, a zatim i nastavak komuniciranja s njima tijekom svog putovanja po Afganistanu.

“Upravo se dogodila jedna zaista zanimljiva situacija. U lobiju sam hotela, uploadam storije jer tu internet koliko-toliko dobro radi. Kroz ova vrata zatim ulazi lik cijeli u bijelom, izgledao je kao talibanski vođa, kao lik kojeg sam znao vidjeti u vijestima, na TV-u. Sjeo je preko puta mene, s njim su bila dvojica naoružanih talibana”, opisao je Iličić situaciju iz hotela u kojem odsjeda.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KRISTIJAN ILICIC (@kristijanilicic)

Iličić priča da mu je taliban rukom pokazao da se ne mora brinuti i potražio njegove prevoditelje.

“Počeo je nešto pričati, izgledalo je vrlo ozbiljno. Međutim, onda mi je prevoditelj preveo i rekao da su mi poželjeli dobrodošlicu, da su došli provjeriti u hotel kako sam, je li sve u redu. Rekli su da žele da moje putovanje prođe kako treba, da me nitko ne smije dirati i da ih nazovem ako budem imao bilo kakvih problema s bilo kime”, opisao je Iličić te dodao da talibani znaju točno kad je ušao u zemlju te da će isto tako znati kad je napusti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KRISTIJAN ILICIC (@kristijanilicic)

Talibani su mu dodijelili i vojnika da ga “čuva”. “Kad sam posljednji put bio u Afganistanu, bojao sam se da me ne otmu i ne ubiju. Sad, manje od dvije godine kasnije, hodam po Chagcharanu i uz mene je talibanski vojnik koji me čuva da nemam nikakvih problema. Čisto radi sigurnosti, nevjerojatno. Ovaj grad je pun talibana, a ja sam jedan od rijetkih stranaca koji je uspio ući ovdje. Svi me čudno gledaju jer imam kameru i pričam na hrvatskom”, pojasnio je.

Iličić je zatim nastavio snimati svoje putovanje kroz krajeve kojima vladaju talibani. U gradu Chagcharanu su ga fotografirali za talibanske novine. “Vjerojatno sam jedini turisti koji je posjetio ovaj grad”, zaključio je Iličić kojem u komentarima na TikToku brojni Afganistanci žele dobrodošlicu.

Bloger je uspio podići i dron iznad grada, a talibani su ga zamolili da fotografira i njih.

“Stigli smo u nacionalni park Band-e Amir, 600 km2 idiličnog jezerskog pejsaža usred regije Bamyan, koji je osnovan 2009. godine s idejom da ljudi ovdje pronađu oazu mira i da za sobom ostave svu težinu koju je u njihovim životima ostavila vladavina talibana. U tome času, talibani više nisu vladali zemljom. Danas, 13 godina poslije, talibani su opet tu.

Odmah na ulazu naišao sam na glasnogovornika talibanskog zapovjednika i policije u Kabulu. Ugledao je u mojoj ruci profi fotić, pa mi je prišao. Poželio mi je dobrodošlicu u Afganistan i pitao me mogu li ga fotkati i poslati mu slike na WhatsApp”, prepričao je.

“Nisam odbio i tako sam igrom slučaja ‘postao’ službeni fotograf talibana. Slično kao i na onom check pointu, zaželio mi je da se lijepo osjećam u državi, uvjeravao me da se nemam čega bojati, izrazio je uvjerenje da ću uživati u putovanju zemljom. Dodao je, ako imam ikakav, pa i najmanji problem, da mu se slobodno javim na WhatsApp”, kaže i dodaje da je vidio talibane kako se poput djece voze na pedalinama.

“Njihov mentalni sklop je smješten negdje u 12. stoljeću, ovako nešto nisu do sad vidjeli niti se imali prilike vozikati na takav način i na njihovim sam licima vidio doista onako iskrenu, iskonsku, gotovo dječju radost. I kako sad sve ovo uklopiti u sliku o Afganistanu danas?”, prepričava Iličić.

“Rekao sam glasnogovorniku talibanskog zapovjedništva ako želi da mu pošaljem slike na WhatsApp da me mora pustiti da letim dronom! Malo sam riskirao što mu uopće govorim da imam dron, ali tko ne riskira taj ne profitira. Mislim da sam jedini turist u svijetu koji je od dolaska talibana na vlast letio dronom u Afganistanu”, napisao je uz snimku.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KRISTIJAN ILICIC (@kristijanilicic)

Iličić je dobro upoznao i vojnika kojeg su mu dodijelili talibani.

“Talibanski vojnik kojeg su mi dodijelili zove se Karim Abdul. Večerali smo zajedno i popričali. Čovjek koji mi je sjedio nasuprot već je sa 16 godina imao pušku u ruci, a sada mu je 20 godina. Četiri godine ratuje kao taliban, kaže da se tijekom borbi jako bojao da će poginuti. Nekoliko prijatelja iz njegove jedinice je poginulo. Mjesecima je znao piti čaj i jesti jedino kruh. Tvrdi da ne želi rat, no da je spreman poginuti za boga i svoju zemlju”, prepričao je.

“Kao vojnik prima plaću od 100 dolara mjesečno, kaže da bi volio imati ženu i djecu. Sve vrijeme dok sam pričao s njime u očima sam mu vidio uplašeno dijete. U drugim dijelovima svijeta 20-godišnjaci izlaze, zabavljaju se… On u ovim godinama nosi pušku. I nosi je već jako dugo. No iz očiju mu nije nestalo ono dijete. To dijete će me ‘čuvati’ na putu do Džama i natrag”, objašnjava bloger pa nastavlja:

“I njemu će ovo biti prvi posjet tom lokalitetu. Sanjam da možda kad se ovako susretnu svjetovi da se napravi neki mikronski pomak, da se negdje nešto otkvači u univerzumu i da se tok povijesti ipak malo promijeni. I onda još malo i još malo i… Odjednom i pod ovim nebom djeca ne nose pušku. Trebat će godine i godine…”

Posljednji put kada su talibani vladali Afganistanom, režim je vlast koncentrirao u uskom krugu bivših pobunjenika koji su 1980-ih pomogli u svrgavanju Sovjeta. Ta je grupa izašla iz građanskog rata 1990-ih, obećavajući vlast vođenu strogim tumačenjem šerijatskog prava. Njihova vizija dovela je do nasilne, represivne i nestabilne nacije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KRISTIJAN ILICIC (@kristijanilicic)

Prvi emirat postavljen je 1996. godine, nedugo nakon dolaska talibana u Kabul. Krajem rujna te godine borci su mučili i ubili bivšeg predsjednika Nadžibulaha, a zatim mu tijelo objesili na prometni stup. U roku od mjesec dana talibani su na ulice poslali “moralnu policiju”, koja je nadgledala slijeđenje šerijatskog zakona.

Muškarci su bili prisiljeni puštati bradu. Žene su morale nositi burke, odjevni predmet koji prekriva cijelo lice i tijelo. Škole za djevojčice su zatvorene. Žene koje bi na javna mjesta izašle bez pratnje muške osobe mogle su biti premlaćene. Nogomet je bio zabranjen, kao i glazba; osim one vjerske naravi. Talibanska vlada držala je javna pogubljenja na stadionu Ghazi u Kabulu, prenosi Index.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79