Krišto(HDZ): Naš NATO put je važan kao i EU put

Dragan Čović i Borjana Krišto

Mandatarka za sastav Vijeća ministara BiH Borjana Krišto pročitala je svoj ekspoze pred Predstavničkim domom Parlamenta BiH.

Krišto je na početku svima čestitala koji su izabrani u Parlament.

“Mnogo puta sam imala priliku govoriti u ovom domu. Uvijek sam odavala poštovanje ovom visokom domu kao i građanima koji su nas birali. S istim poštovanjem čast mi je tražiti podršku ovog doma. Na samom početku zahvaljujem strankama koalicije stranaka oko HDZ-a i SDP-a te SNSD-a. Ponosna sam što su te stranke uspjele u rekordno kratkom roku premostiti prepreke koje su pred nama. Te utvrditi zajednička načela.

Potpisali smo dokument u kojem smo dogovorili smjernice djelovanje. Vjerujem kako je brzina kojom smo dogovorili samo jedan primjer kako mi vidimo budućnost naše zemlje. Želim da ovo razdoblje posluži kao primjer za budućnost u kojoj se možemo nositi sa svim izazovima.

Borjana Kiršto u Parlamentu BiH

Pokazalo se da je saradnja na zdravim temeljima, za vlast na državnom nivou i entitetskom samo moguća ako se dogovorimo o svemu bez namjere da nekoga oštetimo.
“BiH je moja domovina”

Svojom radom sam uvijek jasno isticala, a sad želim posebno naglasiti, kako je BiH moja domovina. Građani zaslužuju budućnost u kojoj ćemo se svi uvažavati. Moramo ostaviti iza sebe sukobe koji nas dijele piše Raport.

Prepoznali smo mnoge od tih izazova, kao što je odlazak građana, standard, reforma sigurnosno i obavještajnoj sustava, izborni zakona…

Duboko vjerujem kako samo zajedno, stvarajuću konstruktivnu a ne destruktivnu atmosferu možemo ispuniti ciljeve.

Pred nama su brojne prilike, a jedna je i status kandidata. Kao žena na čelu Vijeća ministara osjećam dodatnu odgovornost ali i ponosa. Odgovornost jer se mnoge žene i danas suočavaju sa nepravdama, ponos jer sam svjesna primjera talenta i ciljeva koje su postigle naše majke i sestre.

A sad ću konkretnije o ekspozeu.

U našem daljnjem radu nastojat ćemo učiniti sve kako bi se put BiH prema EU ubrzao.

Fokusirat ćemo se na prednosti kojima raspolažemo. Kao što je podrška javnosti. Osim toga, koristit ćemo naše institucionalne kapacitete.

Moramo raditi na ograničenim ustavnim reformama i izmjenama Izbornog zakona kako bi ispoštovali sve presude Evropskog suda o ljudskim pravima i Ustavnog suda BiH.

Osnovna vodilja za rad Vijeća ministara bit će ono što od nas traži EU. Zadaće su pred nas stavljene još ranije u izvještu koji objavljuje Evropska komisija. Tada je preporučeno da BiH dobije status kandidata te je naglašeno osam uvjeta. Sada je potrebno da ih što prije ispinimo kako bi počeli pregovre.

U tom smislu važna je dinamika i vrijeme. Politička odgovornost u procesu evropskih integracija nije samo na Vijeću ministara nego i na drugim nivoima vlasti. Želim intenzivirati komunikaciju sa evropskim institucijama. To je preduslov stvaranja partnerskog odnosa za EU. Zato ćemo odrediti ključne kontakt tačke.
Borjana Krišto o NATO- u i vladavini prava

Osim evropskog i NATO put je važan put BiH. To nije samo vojni nego i političi savez. Predan je podršci, teritorijalnom itegritetu BiH, miru i stabilnosti, reformi i putu BiH ka EU. Svjesna sam činjenice da je BiH zemlja tri konstitutivna naroda i ostalih. Moramo imati koncezuns a to se odnosi na NATO integracije.

Radit ćemo na postizanju dogovora o vanjskopolitičkim ciljevima, što naravno uključuje i NATO integracije.

Vladavina prava je izuzetno važna. Donijet ćemo novi zakon o VSTV, imovini, kaznenoj politici. Zakon o VSTV EU je odredila kao jedan od 14 ključnih prioriteta. Novi zakon o VSTV treba biti temelj o izgradnji neovisnog pravosuđa. Potrebno je otkloniti sukobe interesa i ovisnost.

Što se tiče zakona o sudovima, potrebno je predvidjeti drugostepeni apelacijski sud.

Oduzimanje imovine dobivene počinjenjem kazneneg djela ima višestruke koristi. To mora biti dio naše strategija.
O kaznenom zakonodavstvu

BiH je preuzela obavezu da uskladi to sa pravnom stečevinom EU. Međutim, brojne izmjene dovele su do neusaglašenosti. Prvo moramo to usaglasiti a onda nadograđivati sukladno međunarodnim standardima.

Borba protiv korupcije jedan je od ključnih izazova vladavine prava. Dosadašnji strateški dokumenti nisu kako treba implementirani. Cjelokupni angažman BiH se ocjenjuje kao rana faza borba protiv korupcije. To je dug proces u kojem nema jednostavnih rješanja. S obzirom na to da uz to vežu ljudska prava, neovisni mediji, neovisno pravosuđe pa ćemo aktivno na jačanju zakonodavstva. Kao rezultat navedenog jačat ćemo rad antikorupcijiskih agencija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79