Krnjića prijavili za krađu novca od penzionera, on sve negira

Kantonalnom tužilaštvu Mostar 16. aprila dostavljena je krivična prijava protiv direktora Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Zijada Krnjića, saznaje „Dnevni avaz“.

Prijava je došla četiri dana nakon što je zatvoren konkurs za poziciju direktora Zavoda PIO, na koju je Krnjić ponovo aplicirao.

Kršenje moratorija

Prijavu, kako se navodi u potpisu, podnijela je grupa oštećenih penzionera, koji tvrde da je Krnjić od 2016. do 2018. godine, protivno zaključku Vlade Federacije BiH o moratoriju na zapošljavanje i mimo propisane procedure, primio u radni odnos 20 osoba.

Ukazano je da je na ovakav način uskratio pravo građanima na slobodno zapošljavanje te prekoračio svoje ovlasti. Osim toga, podnosioci prijave kao sporne navode i visine pojedinih isplaćenih penzija.

Uporedo s krivičnom prijavom, na rad Krnjića pristigla je ozbiljna optužba u kojoj ga anonimni radnici hotela „Reumal“ optužuju za pronevjeru novca kojim je trebalo osigurati besplatno banjsko liječenje penzionerima. U „Reumal“ se svake godine putem Saveza penzionera Federacije BiH uputi na stotine njihovih članova, a sredstva se izdvajaju iz Zavoda PIO.

U pismu, koje je poslano na adresu Vlade Federacije BiH i članu Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću, navodi se da je Krnjić prikazivao da je novac za liječenje utrošen, a da u banje penzioneri nisu bili upućivani.

S ovim navodima zaposlenici hotela „Reumal“, kako tvrde, upoznali su i Federalnu upravu policije.

– Prije dva mjeseca dostavili smo pisani dokazni materijal FUP-u, kao i glavnom kantonalnom tužiocu u SBK. Krnjić je koristio svaki dan svog mandata kako bi ostvario još koju paru za sebe, a po našoj prijavi to je 160.000 KM. Na spisku su se našli lažni penzioneri koji nikad nisu došli pred hotel „Reumal“, a kamoli da su tu boravili deset dana – tvrde zaposlenici hotela „Reumal“.

Sumnjiv datum

Krnjić je u izjavi za „Avaz“ kazao da su ove priče plasirane zbog konkursa na koji se prijavio.

– Sam datum slanja pisma, četiri dana po zatvaranju konkursa, govori koja mu je svrha. Navodi u njemu, kao i u krivičnoj prijavi, u cjelini su laž, što je već potvrdio FUP. Prijava je njima poslana i izvršena je provjera – kaže Krnjić.

Utrka za direktora

Na konkurs za izbor direktora Federalnog zavoda PIO, koji je zatvoren 12. aprila, stiglo je deset prijava. Među kandidatima se našao Zijad Krnjić, aktuelni v. d. direktora. Uz njegovo ime pojavljuju se i Sulejman Garib, bivši federalni ministar za izbjeglice i raseljene osobe.

Potvrđeno nam je da je dokumentaciju predao i Edin Kotlo, trenutni zamjenik direktora Kantonalne službe Sarajevo, te Kenan Spahić, pomoćnik ministra rada i socijalne politike Federacije BiH. Nijedna prijava nije stigla od HDZ-ovih kandidata.

 

Slijedi li velika razmjena bjegunaca BiH i Hrvatske: Mi vama Lejlu, vi nama Zdravka!?

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments