KS plaća zdravstveno osiguranje porodiljama i trudnicama koje to nemaju

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo zajedno s Vladom Kantona Sarajevo osiguralo je 100.000 KM u Budžetu Kantona Sarajevo za ovu godinu, da bi ta kategorija trudnica i porodilja dobila zdravstvenu zaštitu.

Vlada KS je, na današnjoj sjednici, donijela Prijedlog odluke o dopunama Odluke o utvrđivanju osnovica, stopa i načinu obračunavanja i uplate naknada za obavezno zdravstveno osiguranje na području Kantona Sarajevo.

– Time je posebnoj kategoriji trudnica, koje dosad nisu imale zdravstveno osiguranje, omogućeno da tokom trudnoće i postporođajno imaju zdravstvenu zaštitu – navode iz Press službe KS.

Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Amela Sofić kaže da su ‘razlog za donošenje te odluke informacije iz prakse, po kojima je u posljednje vrijeme sve više trudnica i porodilja koje nemaju mogućnost za zdravstveno osiguranje, po bilo kojem osnovu’.

– Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo zajedno s Vladom Kantona Sarajevo osiguralo je 100.000 KM u Budžetu Kantona Sarajevo za ovu godinu, da bi ta kategorija trudnica i porodilja dobila zdravstvenu zaštitu – istakla je.

Kanton se obavezao plaćati doprinose za trudnice i porodilje do šest mjeseci starosti djeteta, ako nisu osigurane po drugom osnovu. Prijedlog te odluke upućen je zastupnicima Skupštine KS, na razmatranje i usvajanje, prenosi Fokus.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments