Kuće, zemljište, štednja: Šta posjeduje Muzur, novi-stari šef Turističke zajednice KS

Bivši direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo Nermin Muzur imenovan je na čelo Povjerenstva te institucije nakon što je Vlada KS donijela odluku o raspuštanju Skupštine Turističke zajednice i smjeni direktora Midhata Hubijara.

Ovakav epilog svojevrstan je remake burnih prošlogodišnjih događaja, kada je sa mjesta direktora TZ smijenjen Nermin Muzur, a na njegovo mjesto potom imenovan Midhat Hubijar.

Muzur, član stranke Narod i pravda i jedan od najbližih saradnika predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića, u međuvremenu je na Općim izborima izabran za zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH. To je značilo da, kao i svi drugi izabrani politički zvaničnici, Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH mora dostaviti svoj imovinski karton, piše Faktor.

Od januara 2017. kada je imenovan za direktora Turističke zajednice KS, pa do januara 2018. godine, Nermin Muzur u imovinskom kartonu naveo je da je primao plaću u iznosu od 2.000 KM mjesečno. Pored plaće, Muzur je kao vijećnik Općinskog vijeća Ilidža dobijao i naknadu od 620 KM mjesečno.

Sveukupno, Muzur je za godinu dana, od 01.01.2017. do 01.01.2018. ostvario prihod u iznosu od 31.440 KM.

U imovinskom kartonu Muzur je također naveo da posjeduje putnički automobil u vrijednosti od 20.000 KM.

Bivši predsjednik Turističke zajednice KS ima i štedni račun, a uštedio je ukupno 35.000 maraka. Kreditno je zadužen i naveo je da do 2028. godine mora otplatiti kredit u iznosu od 62.000 KM.

U kartonu koji je predao CIK-u, Muzur je napisao da ima zakonsku obavezu izdržavanja tri člana domaćinstva. Sudeći prema navedenim podacima, imovinsko stanje članova domaćinstva koje Muzur izdržava je prilično stabilno.

Tu se ubraja i godišnja plaća u iznosu od 9.840 KM, odnosno 820 maraka mjesečno. Zastupnik Naroda i pravde je u podacima o imovini članova domaćinstva naveo i dvije kuće u Bosni i Hercegovini čija je vrijednost, kako je napisao, 250 hiljada maraka. Pored toga, Muzurova porodica posjeduje i zemljište površine 8.000 kvadratnih metara, u vrijednosti od 800.000 KM.

Ukupna imovina Muzurovih članova domaćinstva vrijedna je 1.050.000 KM.

Inače, Muzurova smjena sa mjesta direktora Turističke zajednice KS protekla je veoma burno. Nakon što je Midhat Hubijar javnosti prezentirao nalaze nezavisne revizorske kuće o poslovanju Zajednice u vrijeme dok je njome rukovodio Nermin Muzur, kojeg je na to mjesto postavila stara-nova vlast na čelu s tadašnjim premijerom, predsjednikom Naroda i pravde Elmedinom Konakovićem, Tužilaštvo Kantona Sarajevo je sredinom novembra prošle godine formiralo krivični predmet u vezi s poslovanjem Turističke zajednice KS.

Spomenuti izvještaj revizora bio je, naime, prepun “nepravilnosti” pa je tako, između ostalog, u poslovnim knjigama navedeno da je Turistička zajednica KS u periodu koji je obuhvaćen revizijom ostvarila prihod od blizu 108.000 maraka, dok su revizori utvrdili da je taj prihod petnaestak puta veći i da je iznosio 1,45 miliona KM.

Javnost je od Hubijara tada saznala i za mnogobrojna putovanja u inostranstvo bivšeg menadžmenta Turističke zajednice predvođenog Muzurom. Tako su, između ostalog, troškovi učešća na sajmu u Istanbulu, u iznosu većem od 45.000 KM, knjiženi dva puta. Također, u toku 2017. godine novcem TZ KS kupljena su četiri mobilna telefona u ukupnoj vrijednosti od blizu 5.000 KM, a nakon odlaska Muzura i njegovih saradnika ostao je samo jedan iPhone od oko 1.700 KM, dok su preostala tri nestala.

Izvještaj nezavisne revizorske kuće Konaković i Muzur nazvali su “lažima i dokumentom koji nema pečata niti potpisa”, a za sve su okrivili svoju bivšu stranku SDA.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments