Kum osumnjičenog za likvidaciju sarajevskim policajaca ostaje iza rešetaka u Njemačkoj

Bh. pravosudni organi još uvijek nisu uputili akt prema pravosuđu Njemačke kojim bi se zvanično zatražilo da Sava Marinković, osumnjičeni za likvidaciju sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića bude pušten iz zatvora u Minhenu.

Marinković je trebao biti izručen Kantonalnom sudu u Sarajevu koje je za njim raspisalo međunarodnu potjernicu na zahtjev Tužilaštva KS.

Prema informacijama “Avaza“, Ministarstvo pravde BiH nije poslalo molbu u Njemačku, jer Kantonalni sud u Sarajevu nije završio svu potrebnu dokumentaciju (prevod akata). Ranije se špekulisalo da bi Marinković mogao stići još sredinom januara, ali je ta opcija otpala.

Podsjećamo, Marinković je krajem godine najavio da se želi predati bh. pravosuđu. U Njemačkoj služi kaznu zbog trgovine narkoticima, koja mu je na snazi do kraja 2024.godine. Na uslovnu kaznu može biti pušten, kako je potvrđeno, tek 11. avgusta 2022.godine. Prije toga, mora se putem međunarodno-pravne pomoći tražiti prijevremeno puštanje, a zatim izručenje našoj državi. Nijemci su, po potjernici pristali na ovu vrstu saradnje, ali…

Prema svemu sudeći, ponovo je zakazalo tromo bh. pravosuđe, kako bi se ovaj mučni događaj, dolaskom Marinkovića okonča i kako bi Tužilaštvo KS, ali i u MUP KS i SIPA provjerili sve navode, uz materijalne dokaze koje imaju.

On će odmah po izlasku, biti lišen slobode i zatim predat bh. policijskih organima. Nakon toga, prema proceduri, bit će prebačen u pritvor, koji mu je već određen nakon raspisivanja potjernice od Kantonalnog suda u Sarajevu.

Duško Tomić, advokat Aleksandra Macana, koji se nedavno predao Tužilaštvu, rekao je krajem prošle godine da je Marinković, pucajući iz vozila Seat, likvidirao Šehovića i Vujinovića pogodivši ih u glave. On je novinarima rekao da je to Macan kazao u iskazima tužiocu.

No, Marinkovićev advokat Bojan Veselinović tvrdi da njegov klijent dolazi u Sarajevo i da je spreman na saradnju s Tužilaštvom KS i istražnim organima.

– Rekao mi je da nema veze s ovim što se tvrdi i piše – kazao nam je Veselinović.

Zanimljivo je da je, Marinković bio vjenčani kum Macanu prije nekoliko godina. Bili su i dobri prijatelji. No, šta je puklo na relaciji Macan – Marinković, za sada nije poznato.

Pravo je, ustvari, pitanje ko ne govori istinu. Mladoženja Macan ili kum Marinković. Prema informacijama „Avaza“, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danima provjeravaju navode Macana. Teško da imaju materijalne dokaze koji drže njegovu priču.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79