Kupci biraju stanove umjesto kuća iako su jeftinije: Keš ili kredit – kako se kupuju stanovi?

Kupci biraju stanove umjesto kuća iako su jeftinije: Keš ili kredit – kako se kupuju stanovi?


U Bosni i Hercegovini, cijene kvadrata nekretnina u novogradnji i starogradnji gotovo su izjednačene, ali stanovi i dalje imaju prednost nad kućama, iako su kuće često povoljnije. Stručnjaci iz agencija za nekretnine u Sarajevu, Mostaru i Banjaluci analiziraju aktuelne trendove na tržištu i ističu nekoliko ključnih faktora koji oblikuju potražnju i formiraju cijene.

Selma Elezović iz agencije Smart nekretnine Mostar, Altijana Medić iz sarajevske agencije IBI nekretnine, te Tanja Talić iz TNT nekretnina Banjaluka, za N1 su objasnile kako lokacija, tip gradnje i kvalitet renovacija igraju veliku ulogu u formiranju cijena nekretnina.

U Banjaluci, cijene kvadrata u novogradnji variraju od 3.100 KM, pa do čak 5.900 KM u centru. Stara gradnja prati novogradnju, a renovirani stanovi mogu dostići i cijenu do 3.800 KM po kvadratu, navodi Tanja Talić. U Mostaru, stanovi u starogradnji se kreću od 2.200 do 3.800 KM po kvadratu, dok novogradnja na atraktivnim lokacijama može dostići cijenu i do 4.000 KM, dodaje Selma Elezović.

Sarajevo bilježi najviše oscilacije u cijenama. Agentica Altijana Medić ističe da su cijene kvadrata u novogradnji u centru grada dostigle nevjerovatnih 7.000 KM, dok su stariji stanovi u starogradnji mnogo povoljniji, ali sve zavisi o lokaciji.

Iako su kuće u Bosni i Hercegovini generalno jeftinije od stanova, potražnja za kućama ostaje niska. Medić pojašnjava da su stanovi, posebno manjih kvadratura, mnogo traženiji zbog rastućeg turističkog tržišta i biznisa s iznajmljivanjem stanova na dnevnoj bazi. Zbog toga se sve više kupuju stanovi namijenjeni za kratkoročno iznajmljivanje, gdje cijena nije presudna.

U Banjaluci je situacija slična. Iako kuće dugo stoje na tržištu, veća je potražnja za stanovima, naročito za manjim kvadraturama i onima s tri ili četiri spavaće sobe. “Imamo veliku potražnju za stanovima većih kvadratura, naročito od 100 do 120 kvadrata,” navodi Talić. Slična situacija je i u Mostaru, gdje se najviše traže stanovi oko 70 kvadrata, posebno dvosobni.

U Sarajevu, kupci se najviše zanimaju za stanove u centru grada, te u općinama Novi Grad i Novo Sarajevo. Medić ističe da su blizina javnog prevoza, škola i bolnica ključni faktori koji utiču na odluku o kupovini. Također, spratnost igra veliku ulogu – stanovi na prvom do četvrtog sprata su najpoželjniji, dok se prizemlje i posljednji spratovi manje traže.

Banjaluka prati slične trendove, a kupci se najviše interesuju za raspored prostorija i kvalitet renovacije, kako u starogradnji tako i u novogradnji. “Nova gradnja ima prednost jer ne zahtijeva dodatna ulaganja,” kaže Talić. Međutim, stanovi u starogradnji često imaju bolji raspored prostorija, što im daje prednost u očima mnogih kupaca.

Zanimljivo je da potražnja za placevima i zemljištima u Banjaluci i Mostaru raste, dok je u Sarajevu gotovo zanemariva. Razlog za to leži u geografiji i raspoloživosti zemljišta – Sarajevo kao kotlina ima ograničene resurse za izgradnju novih objekata, dok u Banjaluci i Mostaru investitori traže povoljne lokacije za gradnju novih stambenih i poslovnih objekata. Placevi u Banjaluci, naročito oni bliže centru grada, mogu dostići cijene i do 300.000 KM, dok su na periferiji nešto povoljniji, ali i dalje traženi.

Prema riječima agenata, kupci nekretnina u Bosni i Hercegovini podjednako koriste gotovinu i kredite za kupovinu stanova. Altijana Medić ističe da su mladi bračni parovi i investitori najčešći kupci u Sarajevu. Dok mladi uglavnom podižu kredite, investitori i dijaspora često kupuju gotovinom, posebno kada je riječ o stanovima za dalju preprodaju ili iznajmljivanje. Slična situacija je i u Banjaluci, gdje su mladi parovi često ograničeni na kredite do 200.000 KM, što ih tjera da biraju manje stanove ili placeve za gradnju kuća.

Kada je riječ o opremljenosti stanova, većina kupaca preferira nekretnine bez namještaja, kako bi mogli sami urediti prostor po svom ukusu. U novogradnji, najčešće ostaju ugradbeni elementi poput kuhinje i ormara, dok se ostatak namještaja izbjegava. Kupci kuća, s druge strane, često traže komad više namještaja, ali i dalje prevladava želja za praznim prostorom koji mogu prilagoditi vlastitim potrebama.

Selma Elezović iz Mostara potvrđuje da većina kupaca želi unijeti svoj namještaj u novu nekretninu, dok Tanja Talić iz Banjaluke dodaje da novogradnja često dolazi s ugradbenim elementima, ali je trend nenamještenih stanova i dalje izražen.

U Bosni i Hercegovini, stanovi ostaju dominantan izbor na tržištu nekretnina, uprkos višim cijenama u odnosu na kuće. Lokacija, kvalitet gradnje i blizina ključnih gradskih sadržaja presudni su faktori koji oblikuju odluke kupaca, dok kuće i zemljišta, iako povoljniji, i dalje nisu prvi izbor za većinu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija