Kurtćehajić odgovara Izetbegoviću: Ne postoje konstitutivni narodi!

“Pročitaj, Predsjedniče SDA Bakire Izetbegoviću, na engleskom preambulu Ustava BiH kao i druge njegove dijelove”, poručio je akademik Suad Kurtćehajić.

“Piše constituent (sastavni) a ne constitutive ( konstitutivni ). Citiram:
„Bosniacs, Croats, and Serbs, as constituent poeples ( along with Others), and citizens of Bosnia and Herzegovina hereby determine that the Constitution of Bosnia and Herzegovina is as follows“… Podvala je napravljena u prevodu gdje stoji: „ Bošnjaci, Hrvati i Srbi kao konstitutivni narodi (zajedno sa drugima) i građani Bosne i Hercegovine ovdje određuju da je Ustav Bosne i Hercegovine kako slijedi“…

Sa namjerno krivim prevodom hoće se reći da su tri konstitutivna ili državotvorna naroda konstituirala Bosnu i Hercegovinu, i pritom se u stalnoj kako usmenoj tako i pismenoj komunikaciji nažalost gotovo svih bosanskohercegovačkih političara ne pominju drugi narodi i građani iako ih Ustav BiH navodi u istoj rečenici i nivou ko određuje Ustav BiH, a istina koja se želi sakriti je da je u stvari Bosna i Hercegovina iznjedrila postojanje ta tri ali i druge narode i građane Bosne i Hercegovine.

Isto tako se u RS a da pritom RAK uopšte ne reaguje, a trebao bi svaki put kad se korisi neustavni termin da izrekne ogovarajuću novčanu kaznu medijima koji imajući ustavne očigledno namjerno koriste neustavne termine. Tako se u manjem bh entitetu potpuno odomaćila praksa da se Bosna i Hercegovina stalno određuje kao državna zajednica, a u Ustavu se govori samo o državi BiH. Također stalno nam se iz RS podvaljuju termini poput zajedničke institucije a u Ustavu BiH stoji samo institucije BiH. Ili država Republika Srpska a ustavni termin je entitet Republika Srpska.

Insistiraj zbog toga Predsjedniče SDA najprije implementaciju presuda u Strazburu pa onda mijenjaj Izborni zakon. Inače ćeš omogućiti proces palestinizacije bosanskih muslimana. Ako ovo ne budeš razumio neka nam je Bog na pomoći.” – poručio je prof. Suad Kurtćehajuć.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79