Kurti: KFOR traži dodatno vrijeme da uklone barikade

Kurti: KFOR traži dodatno vrijeme da uklone barikade


Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je danas da je KFOR zatražio dodatno vrijeme za uklanjanje barikada sa puteva na sjeveru Kosova i najavio da će poslije katoličkog Božića održati sastanak s zapovjednikom KFOR-a gdje će se sve razjasniti.

Kurti je rekao da Kosovo ne može tolerisati beskonačno barikade jer one ometaju slobodu kretanja.
“KFOR je tražio malo vremena, ali prošle su dvije sedmice od postavljanja barikada. Dali smo im vremena upravo zato što se sloboda kretanja sa stajališta KFOR-a smatra temeljnom vrijednosti”, rekao je Kurti na konferenciji za novinare u Prištini.

Kurti je rekao da će nakon Božića održati sastanak sa zapovjednikom KFOR-a na kojem će se sve razjasniti, ali da se barikade “ne mogu tolerisati unedogled”.

Srbi već 14. dan protestuju na barikadama postavljenim na putnim pravcima na sjeveru Kosova.

Njemački ambasador na Kosovu Jorn Rode rekao je ranije da smatra da bi barikade na sjeveru Kosova trebale biti uklonjene do katoličkog Božića te da je zahtjev Beograda za povratkom srpskih snaga na Kosovo “apsurdan i neprihvatljiv”.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija