Kurti: Kosovo se oslobodilo od Srbije, ostaje da se oslobodi od korupcije

Nekoliko hiljada građana okupilo se danas u centru Prištine na mirnoj skupu kojim je Pokret “Samoopredjeljenje” proslavio 15 godina svog osnivanja i 21 godinu od “oslobođenja Kosova od Srbije”, javlja Anadolu Agency (AA).

Građani, koji su nosili albanske crveno-crne zastave i transparente sa natpisom “Hoćemo izbore”, uzvikivali su ime lidera “Samoopredjeljenja” Albina Kurtija. Sa bine postavljene na Trgu Skenderbeg ispred zgrade Vlade Kosova smijenjivali su se govornici, zastupnici i visoki zvaničnici Pokreta.

Okupljenima se obratio i lider Pokreta i bivši premijer Kosova Albin Kurti, koji je poručio da je Kosovo danas 21 godinu od oslobođenja slobodno, ali mnogo siromašno, opljačkano od strane korumpiranih političara i sa urušenim institucijama.

Kurti je kazao da Kosovo zahvalno NATO-u i Sjedinjenim Američkim Državama koji su pružili pomoć kosovskom narodu u njegovoj pravdenoj borbi za slobodu i samoopredjeljenje, kao i kasnije u izgradnji demokratskog društva.

– Datum 12. juni je dan oslobođenja od Srbije, ali nakon oslobođenja od tog spoljašnjeg okupatora, počela je vladavina iznutra. Prvo preko UNMIK-a koji nije doneo ni demokratski razvoj i ekonomski napredak, a potom preko kaste političara koja je u ime oslobođenja počela iznuđivanje javnog bogastva i osiromašenje uništenog naroda – kazao je Kurti.

Kurti je rekao da se Kosovo mora osloboditi i korupcije, kupovine glasova zastupnika, poslušnog sudstva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79