Kurti: Normalizacija odnosa sa Srbijom prije proljeća 2023. godine

Kosovo i Srbija će postići konačni dogovor o normalizaciji odnosa prije proljeća 2023. godine, rekao je premijer Kosova Aljbin Kurti u kosovskom parlamentu, nakon što je sinoć uz posredovanje Evropske unije postignut dogovor o registarskim tablicama.

Kurti je rekao da će razgovori o dogovoru sa Srbijom početi u narednim danima, uz posredovanje EU i podršku Washingtona, prenosi Reuters. Dogovor o tablicama, rekao je Kurti, predvidio je da će obje strane „pregovarati i dogovoriti se o prijedlogu EU, koji podržavaju Francuska i Njemačka, kako bi se postigao konačni dogovor što je prije moguće“.

To znači prije proljeća 2023. godine. Može biti ranije, ali ne i kasnije poslije toga – naglasio je Kurti.
On je kosovkom parlamentu rekao da će pitanje registarskih tablica biti „irelevantno“ kada konačni dogovor bude postignut.

On je poručio da je cilj Kosova bio da francusko-njemački prijedlog za normalizaciju, kroz pravno obavezujući međunarodni sporazum sa Srbijom, postane stvar pregovora u Briselu, ka postizanju dogovora, „što je normalno i demokratski“.

Kurti je, pred zastupnicima u Skupštini Kosova, iznio neke od detalja dogovora Kosova i Srbije u Briselu od srijede uvečer i istakao da je pitanje registarskih tablica tehničko, ali su „posljedice više nego političke“, prenosi RTK.

Ponuđen mi je dokument, kao zajednički sporazum koji je imao 95 riječi i riječi Francuske i Njemačke nisu bile nigdje i nisu se odnosile na francusko-njemački prijedlog, osim izdavanja registarskih tablica – prenio je Kurti detalje sa razgovora u ponedeljak.
U međuvremenu, dokument od srijede ima 194 riječi, potpuno je drugačiji. Oni koji kažu da je ono što nije prihvaćeno u ponedeljak – prihvaćeno u srijedu, ne znaju o čemu pričaju. Boreljova izjava je promijenjena, a mi nismo promijenili stav.

Borelj je promijenio izjavu, ponovio je Kurti nekoliko puta.

Dogovorili smo se da recipročno obustavimo akcije, tako da nećemo izdavati kazne za KM registarske tablice i daćemo prostora pregovorima o evropskom prijedlogu, koji smo ranije nazvali francusko-njemačkim prijedlogom, zaključio je Kurti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79