Lagumdžija: Čast mi je služiti kao ambasador BiH pri UN-u

Lagumdžija: Čast mi je služiti kao ambasador BiH pri UN-u


Stalni predstavnik BiH pri Ujedinjenim nacijama u New Yorku Zlatko Lagumdzija predao je jučer akreditivna pisma generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterresu.

Lagumdžija je izjavio da mu je posebna čast da služi kao ambasador Bosne i Hercegovine pri UN-u, posebno imajući u vidu globalne izazove i promjene sa kojim se trenutno BiH suočava.

Živimo u vremenu kada se dovode u pitanje snaga i važnost multilateralizma i UN-a kao najvažnije multilateralne organizacije, ali i dovodi u pitanje mir, stabilnost i neophodno ubrzavanje Zapadnog Balkana na euro-atlantskom putu.

Dodao je da će BiH nastaviti svojim konstruktivnim doprinosom podržavati i jačati rad ove Organizacije na svim poljima, a posebno u oblasti postizanja ciljeva održivog razvoja, izgradnje mira i suzbijanja nasilnog ekstremizma i govora mržnje.

Lagumdžija je iskoristio priliku da generalnog sekretara upozna sa aktualnim dešavanjima u BiH, a posebno sa ozbiljnim ugrožavanjem mira, sigurnosti i temelja Dejtonskog mirovnog sporazuma, najtežim od njegovog potpisivanja. To zahtijeva odlučno insistiranje na poštivanju međunarodnog prava i djelovanje međunarodne zajednice u zaštiti institucionalnog jačanja BiH.

Guterres je istakao kako s velikom pažnjom prati dešavanja na Balkanu i naveo kao neupitnu podršku UN-a teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH. Ponovio je spremnost da svojim ličnim angažmanom, a svakako kroz aktivniju ulogu UN Sekretarijata doprinese ubrzanju procesa pomirenja i intenziviranju implementacije ciljeva održivog razvoja

. Ovom prilikom on je izrazio namjeru da posjeti BiH, kako bi lično odao počast žrtvama genocida u Srebrenici.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija