Lagumdžija govorio o najgorem scenariju, pogledajte šta je rekao o mogućem ratu u BiH (VIDEO)

Jesu li provokacije, huškanja i glorifikacije zločina – paradoksalno – dio institucionalne antidržavne kampanje? Ima li Bosna i Hercegovina viziju budućnosti ili je osuđena na etnonacionalističko trojstvo bez presedana? Treba li nam novi društveni ugovor?

Bivši predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija odgovorio je na pitanje hoće li biti kraj Milorada Dodika.

“Bit će kraj ovoj BiH koju Dodik razvaljuje i početak jedne nove BiH. Dodik će doživjeti da vidi novi početak BiH. Sankcije će se dešavati u talasima. Ostavlja se narednih mjesec dva dana da se vidi može li se nešto dogovoriti. Naročito po pitanju izbornog zakona. Bitno je da se sačuva mir i stabilnost.

Zašto Dodik ovo radi? Osnovni razlog je zato što je RS u ekonomskom kolapsu. On se nalazi u poziciji u kojoj je Karadžić bio 95. kada je jedni način da ne završi pred sudom bio da ostane na vlasti. Kriminal koji će mu doći na naplatu, a on dobro zna koji je to, kada ovo bude pravna država je njegov motiv. On ide u obračun za vlastiti interes. Zašto Dodik ovako brutalno vrijeđa Bošnjake? Na svaki mogući način želi da proizvede reakciju i opravdanje onoga što on govori. Ima veliki broj ljudi koji mogu krenuti u neke avanture da mu se vrati. On želi da mu se na mržnju odgovori mržnjom. On želi da NATO umjesto u Brčko dođe na linije razdvajanja. Hoće da na bošnjačkoj strani proizvede nekog čovjeka koji razmišlja topuzom, umjesto da mu se suprostavimo mirno i diplomatski. Ne napasti prvi, graditi mir to treba da je naša politika”, kazao je Zlatko Lagumdžija gostujući u programu N1 televizije.

  (VIDEO) "Meni samo Onaj gore može zabraniti da se krećem"

“Mene ne plaši Dodik, njemu se vrlo jasno može stati u kraj. Njegov jedni prijatelj je Orban, ne daj ti Bože da je situacija obrnuta, da je Orban na našoj strani, a svi ostali protiv nas, ova zemlja ne bi opstala 24 sata”, dodao je Lagumdžija.

Smatrate li da je moguć oružani sukob?

“Imamo dva problema oko proglašenja vanrednog stanja. U Savjetu bezbjednosti to ne može da prođe zbog Rusije. Vanredno stanje moraju proglasiti i bh. institucije što je jako teško.

Ono što nam preostaje, kao crveno dugme je aktiviranje obaveza koje ima PIC koje proizilazi iz Dejtona, to je prije svega Aneks 1A koji govori o vojnoj obavezi NATO pakta, da oni tada reaguju ne pitajući Dodika, Komšića, Džaferovića i ostale. Već se to dešavalo.

Zato je najvažnije da se ne upadne u Dodikovu zamku da odavde krene. On će biti još gori u narednom periodu. Ne smijemo dozvoliti da nervoznim potezima Dodiku dozvolimo da kaže da on brani Dejtonski mirovni sporazum”, kazao je Lagumdžija.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79