Lavrov o granatiranju porodilišta u Mariupolju: Nije prvi put da vidimo patetične povike

Lavrov o granatiranju porodilišta u Mariupolju: Nije prvi put da vidimo patetične povike


Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov govorio je pred novinarima nakon razgovora s ukrajinskim kolegom u Turskoj.

Kaže da su “najviše razgovarali o inicijativi naših turskih prijatelja po pitanju humanitarnih pitanja”. Ponovio je ruske tvrdnje da, kako je opisao, “takozvane snage teritorijalne obrane” “civile koriste kao taoce”. Koriste se “kao živi štit”, tvrdi on.

Lavrov kaže da je Rusija nastavila upravljati humanitarnim koridorima za civile.

Nakon govora na presskonferenciji, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je saslušao pitanja novinara.

Upitan o tome kako se rat razvija iz perspektive Rusije, on je rekao da to “specijalna operacija” i da se “nastavlja provoditi kako je planirano”.

Lavrov optužuje Zapad za “opasno djelovanje” isporukom oružja Ukrajini, rekavši da to predstavlja kršenje “svih njihovih takozvanih principa i vrijednosti”. Upitan planira li Rusija napasti druge zemlje, Lavrov je rako da takvu namjeru namju, ponovivši da „Rusija nije napala ni Ukrajinu“.

Ministar vanjskih poslova Rusije nastavio je ponavljati kako ih “niko nije slušao” o ruskim zabrinutostima za sigurnost. Tvrdi da su otkrivene “nove činjenice” na “oslobođenim teritorijima” – to su dvije regije pod ruskom kontrolom u istočnoj Ukrajini – da su se mjesecima pripremali napadi na ta područja.

Kaže da Pentagon koristi ukrajinski teritorij za razvoj patogena koji bi se mogli upotrijebiti za stvaranje biološkog oružja – tvrdnju koju su SAD nazvali “besmislenom”.

Lavrov dodaje da “nije iznenađenje” da je Bijela kuća to demantirala i da su EU i UN rekli da nema dokaza da se to dogodilo, jer su Amerikanci to učinili u “dubokoj tajnosti”.

Upitan kako Rusija može opravdati bombardiranje rodilišta i dječije Lavrov je u sovm stilu rekao kako to “nije prvi put da vidimo patetične povike u vezi s takozvanim zločinima koje je počinila ruska vojska”.

Kaže da je ruska delegacija prije tri dana rekla Vijeću sigurnosti UN-a da su bolnicu “zauzeli” ukrajinski radikali i da su “sve majke i medicinske sestre otjerane odatle”. Tvrdi da se u cijelom svijetu manipulira javnim mnijenjem. Lavrov izvještaje na zapadnim medijskim kanalima opisuje kao “vrlo emotivne” i kaže da se druga strana situacije ne razmatra.

Ruski ministar vanjskih poslova kaže da se predsjednik Putin brine o ruskoj ekonomiji.

“Mi ćemo se nositi s problemima – nosili smo se s poteškoćama na svim raskrižjima naše historije.” Dodao je da će Rusija “izaći iz krize s boljom psihologijom i savješću”.

“Nemamo iluzija da Zapad može biti pouzdan partner”, nastavlja, rekavši da će “izdati bilo koga, i izdat će svoje vlastite vrijednosti”.

“Uvjeravam vas da ćemo se snaći i da ćemo učiniti sve da se nikada, ni u jednom području našeg života, ne oslanjamo na Zapad.”

Lavrov kaže da je Rusija “skrenula pozornost” na činjenicu da se Ukrajina tokom mnogo godina “pretvarala u antirusku”, dodajući: “Ukrajina se pretvarala u prozapadno eksperimentalno oruđe”.

Podsjetimo trilateralni susret u Antaliji završen je bez konkretnih dogovora.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija