Lažni američki vojnici varaju građane BiH: Nasjeli na priče o kovčezima punim novca oduzetim od talibana

Policija u Srednjobosanskom kantonu je u posljednje vrijeme zaprimila više dojava građana koji su na adrese elektronske pošte primili sumnjive poruke u kojima ih njima nepoznate osobe obavještavaju o tome da mogu dobiti milionski iznos ukoliko na račun osobe koja šalje e-mail uplate 500 ili 1.000 KM.

SIGURNA TERITORIJA

Kako saznajemo od izvora bliskog istrazi, radi se o grupi prevaranata koji imaju dobro osmišljen modus operandi.

“Ja sam vojnikinja SAD-a i tokom jedne od akcija koje smo imali u Siriji pronašla sam kovčeg u kojem se nalazila ogromna količina novca. Sada mi je potrebna osoba sa kojom ću stupiti u bračnu zajednicu ili poslovno partnerstvo kako bih novac prenijela na sigurnu teritoriju”, glasio je jedan od mailova.

– U mailovima koje su slali državljanima BiH, prevaranti su se predstavljali kao vojnici Oružanih snaga SAD-a. Navodili su da su tokom boravka u Siriji, Iraku i Afganistanu od talibana oduzeli kovčege sa ogromnom količinom novca. U jednom mailu žena, koja je navodno bila vojnik u Siriji, piše da raspolaže sa tri i po miliona KM, koje ne može ponijeti u svoju zemlju jer je stalno prate. Kako bi taj novac mogla iskoristiti i “prenijeti na sigurnu teritoriju”, osobu kojoj šalje mail moli da joj pomogne i zahtijeva od nje da stupe ili u bračnu zajednicu ili u poslovno partnerstvo. Navodna vojnikinja je spremna da pomenuti iznos uloži u neku fabriku u BiH, a da bi to bilo realizirano, primatelj maila joj mora poslati 500 KM, kaže nam izvor blizak istrazi i dodaje da je veliki broj građana nasjeo na ova lažna obećanja.

MUP SBK-a je zbog toga upozorio građane da ne nasjedaju na ove prevare i da nikome ne daju lične podatke, kao ni broj bankovne kartice.

– Apelujemo na građane da vode računa o svim oblicima internet-prevara, uključujući i ovaj specifični oblik, jer jedino na takav način mogu spriječiti prevarante da ih materijalno oštete, navode u policiji SBK-a i ističu da se radi na rasvjetljavanju ovih prevara, kao i na procesuiranju počinilaca. O svemu je upoznato i Tužilaštvo SBK-a.

LAŽNA OBEĆANJA

Da građani ne mogu vjerovati cyber prostoru i da moraju biti oprezni, mišljenja je i sociolog Srđan Vukadinović, koji je nedavno za Oslobođenje kazao da je “poznato da su narodi u BiH i regionu dosta povodljivi kada su u pitanju lažna obećanja i kada vjeruju da lako i preko noći mogu doći do ostvarenja svojih elemenata kvaliteta života koje ne mogu zadovoljiti normalnim radom preko profesionalnih ili stručnih postignuća”, prenosi Oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79