Lejla Brčić: “Forto me gledao u oči i lagao, od aprila sam kao uljez”

 

Osjećam se razočaranom, ne zbog smjene nego poruke koje su mi određene kolege iz rukovodstva Naše stranke pokušale poslati, a to je da trebam da izađem iz stranke, rekla je.

Je li smjena UO KCUS-a urađena prema zakonu? Mogu li najavljene tužbe usporiti smjenu Sebije Izetbegović? Postoji li dogovor da ona ostane na poziciji do isteka mandata? Zašto kaže da ju je smijenio Forto? Za N1 govorila je Lejla Brčić, članica smijenjenog UO KCUS-a.

Kako se osjećate nakon što Vas je smijenila vaša stranka?

Osjećam se razočaranom, ne zbog smjene nego poruke koje su mi određene kolege iz rukovodstva Naše stranke pokušale poslati, a to je da trebam da izađem iz stranke. Mislim tu na predsjednika stranke Edina Fortu.

Postoji već neki duži vremenski period neslaganja između nas, od 2021. godine kada su se počeli voditi pregovori o povratku vlade šestorke, petorke, trojke… On je insistirao da se vrati na poziciju premijera, izvjesno je bilo da će NiP-u pripasti sedam minstsarskih pozicija, a ja sam bila izričito protiv toga da Naša stranka uzima premijersku poziciju.

Pojedini članovi NS su mene predlagali za premijerku, a neke kolege su to protumačili da lobiram za premijersku poziciju, što nije tačno jer ta pozicija mene nikada nije zanimala.

Da li je proradila sujeta?

Da. To je bio posljednji potez koji su očekivali da će za mene biti preloman. Ja sam za smjenu trebala saznati iz medija. Od aprila ove godine otkako je Senat UNSA donio odluke kojima je gospođa Izetbegović izgubila status redovne profesorice na Medicinskom fakultetu, Vlada KS donijela je zaključak kojim je tražila proceduru pokretanja smjene i sve vrijeme ja kao uljez, u vrlo neugodnoj atmosferi gdje me se napada što komuniciram s medijima itd, zastupam interes KS i poštujem smjernice KS.

I onda se dešava situacija u utorak navčer dobijam poziv od članova rukovodstva NiP-a i SDP-a gdje govore da li znam da se mijenja UO sutra, rekla sam da ne znam i da sam ja među smjenama. Rekli su da ih je sramota da mi ne jave. Kazali su da će, ako želim, me predložiti iz svojih redova. Odbila sam.

Jeste li u međuvremenu razgovarali sa Fortom?

Čuli smo se dan pred moje oglašavanje. Javio se i ono što je mene gurnulo preko praga da se javno obratim je činjenica da ponovo nije bio iskren. Nemam problem da odgovorna lica donesu odluke i stanu iza njih, ali da se pričaju laži i da vas neko gleda u oči i nema hrabrosti da stane iza svoje odluke… Izaći iz stranke neću.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79