Lendo i Stojanović kod Hadžifejzovića: “Tek će se vidjeti da li će SBiH i NES stati uz SDA”

Lendo i Stojanović kod Hadžifejzovića: “Tek će se vidjeti da li će SBiH i NES stati uz SDA”


U emisiji Face to Face gosti su bili potpredsjednici Federacije BiH Refik Lendo (SDA) i Igor Stojanović (SDP).

Lendo je kazao da Stranka za BiH i NES neće potpisati Vladu u kojoj neće biti SDA te da SDA i DF moraju biti u Vladi Federacije, na šta mu je Stojanović odgovorio da ne predstavlja samo SDA Bošnjake, pa da je nužda.

– Ja predstavljam Bošnjake ovdje, ne samo SDA. Mi smo pobjednici ovih izbora i nije korektno da nas nema u Vladi. Ne dajem potpis i tačka. Ne može kurban biti svako. Još uvijek ne možemo odlučivati, jer nismo dobili certifikate od CIK-a. Na nas je bila usmjerena artiljerija bez municije. Dat ću saglasnost ako bude dobar prijedlog Vlade FBiH i ako u tom timu bude SDA. Šteta je tim popuniti bez dobrih igrača iz SDA. SDA je građanima rekla da će učestvovati u formiranju Vlade FBiH, nama su građani dali povjerenje i mi smo istrčali prvi na cilj. Ne mogu onda drugi, treći ili četvrti dolaziti na prvo mjesto – kazao je Lendo.
“Izvršen udar”

Stojanović je kazao da bi argumenti bili validni da je riječ o sportskom događaju, a ne o politici.

– Vaš argument bi važio da SDA nije bila u vlasti zadnjih 30 godina. To što ste istrčali prvi, a nemate 50 posto ni u jednom domu može biti veliki problem. To može biti nova politička kriza koja će Šmitu i međunarodnoj zajednici poslati poruku da mi ne možemo provesti demokratske procese, a može utjecati i na naš put prema NATO-u i EU – poručio je Stojanović.

Lendo je mišljenja da od početka nije bilo ništa dobro.

– Nismo sjeli da pričamo nas troje. Oni su izvršili federalni udar odmah na početku i njih dvoje dogovorili ko je predsjednik, a ko potpredsjednik. Predložit ću SDA da se krene u izmjenu Ustava i nek Parlament odlučuje – rekao je Lendo.

Stojanović je poručio da nema vremena za rastezanje te da SDA u ovom trenutku nije dio bilo kakvog procesa i upitao Lendu zašto se ponaša na isti način kao HDZ prije četiri godine, na šta je on kazao da to ne radi.
Važniji bošnjački delegati od većine

Stojanović je pitao i Lendu zašto niko ne želi sa SDA.

– To je do vas, nije do nas. Mi sa DF-om imamo 10 više delegata nego vi, Trojka. Stranka za BiH i NES neće potpisati Vladu u kojoj neće biti SDA. Rekli su da ako bude zaobiđen predstavnik Bošnjaka, takvu Vladu neće podržati. Pri fomiranju vlade, niko ne zna kako će biti. SDA i DF moraju biti u Vladi FBiH – odgovorio je Lendo, a onda mu je Stojanović poručio da će se tek vidjeti da li će SBiH i NES stati uz SDA.

Lendo je rekao da se želi eliminisati bošnjački dio a da HDZ mora biti u vlasti, na šta mu je Stojanović rekao da je HDZ već bio u toj poziciji 2010. godine.

Stojanović je istakao da i on ima mogućnost blokade, ali da ne bi nikad preuzeo takvu odgovornost te istakao važnost poštovanja volje većine te da su SDA važniji bošnjački delegati nego demokratska većina.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija