Foto: Arhiva
Lendo upozorava: Samo BH Gas može provesti Južnu interkonekciju, Bradarina izjava ugrožava suverenitet BiH

Lendo upozorava: Samo BH Gas može provesti Južnu interkonekciju, Bradarina izjava ugrožava suverenitet BiH


Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, Refik Lendo, oštro je reagovao na izjavu predsjednice Federacije, Lidije Bradare, koja, prema njegovim riječima, pokušava osporiti stvarnu i teritorijalnu nadležnost “BH Gasa” kao nosioca projekta izgradnje i upravnika Južne gasne interkonekcije na teritoriji Federacije BiH.

Lendo je izrazio duboku zabrinutost zbog Bradarine izjave, ističući da ovakav potez predsjednice FBiH dovodi u pitanje teritorijalni integritet i politički suverenitet Bosne i Hercegovine.

On je naglasio da jedino “BH Gas”, u svom postojećem organizacionom obliku, ima ustavnu i zakonsku nadležnost, kao i potrebna znanja i infrastrukturne kapacitete za realizaciju projekta Južne gasne interkonekcije.

Podsjetio je da je Prijedlog zakona o Južnoj gasnoj interkonekciji, koji je u prošlom mandatu usvojen u Predstavničkom domu, neustavno povučen iz parlamentarne procedure. Lendo je optužio aktuelnu vlast, posebno Trojku, da odbijanjem uvrštavanja ovog zakonskog prijedloga na dnevni red čine uslugu HDZ-u, a na štetu građana i Federacije Bosne i Hercegovine.

Lendo je istakao da stručna javnost, kao i međunarodni partneri, potvrđuju da je “BH Gas” jedini ovlašteni izvođač i upravitelj projekta, čime bi se spriječilo korištenje Južne interkonekcije kao sredstva političkih ucjena. Također, naglasio je da su autoriteti u više navrata potvrdili stvarne namjere Dragana Čovića, koje stoje iza blokade ovog projekta, a koje su vođene isključivo ličnim interesima i političkim ucjenama s ozbiljnim posljedicama po energetski suverenitet Federacije BiH.

Na kraju, u svojstvu potpredsjednika Federacije BiH, Lendo je pozvao rukovodstvo Predstavničkog doma da na prvoj narednoj sjednici uvrsti Prijedlog Zakona o južnoj gasnoj interkonekciji, kojeg je dostavila Stranka demokratske akcije, a koji je usklađen s najboljim evropskim standardima i interesima građana i privrede Federacije BiH.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija