Foto: Arhiva
Nova pravila za ulazak u EU: Šta trebate znati prilikom ulaska

Nova pravila za ulazak u EU: Šta trebate znati prilikom ulaska


Od 10. novembra 2024. godine, državljani oko 60 zemalja, uključujući i zemlje Zapadnog Balkana, suočit će se s novim pravilima za ulazak u Evropsku uniju (EU).

Ova pravila uvode ETIAS (European Travel Information and Authorisation System), sistem koji će od svih putnika iz zemalja s bezviznim režimom zahtijevati online prijavu za dozvolu ulaska u EU.

Kako funkcioniše ETIAS?

Prilikom ulaska u EU, putnici će morati predati svoje pasoše, dati otiske prstiju i fotografisati se. Sistem ETIAS će zahtijevati unos ličnih podataka, uključujući obrazovanje, zaposlenje, te eventualne informacije o kaznenim osudama ili boravku u ratnim zonama. Taksa za prijavu iznosiće sedam eura, a aplikacija će biti dostupna na jezicima zemalja članica EU, uključujući i bosanski. Proces odobravanja traje svega nekoliko minuta, ali u nekim slučajevima može biti potrebno dodatno vrijeme i dokumentacija.

Ko je oslobođen prijave i koje su iznimke?

Prijavu neće morati popunjavati osobe s važećim vizama ili diplomatskim pasošima. Također, osobe mlađe od 18 i starije od 70 godina, kao i članovi porodica državljana EU, neće plaćati taksu, ali će morati podnijeti prijavu. Važno je napomenuti da ETIAS dozvoljava višestruki ulazak u EU, ali ukupno trajanje boravka ne smije prelaziti 90 dana u periodu od šest mjeseci.

Hitni slučajevi i odbijanje ulaska

U hitnim slučajevima, poput medicinske potrebe ili prisustvovanja sahrani, putnici mogu podnijeti zahtjev za ograničenu dozvolu koja vrijedi 90 dana i odnosi se samo na specifične zemlje EU. Ukoliko putnik nema ETIAS ili mu bude odbijen, ulazak u EU će mu biti onemogućen. U takvim situacijama, moguća je ponovna prijava.

Preporuka za putnike

Kako bi izbjegli komplikacije, preporučuje se podnošenje zahtjeva najmanje mjesec dana prije planiranog putovanja u EU. Ovaj savjet se odnosi posebno na one koji putuju avionom, jer će provjere biti obavljane i nakon slijetanja.

ETIAS predstavlja važan korak ka pojačanoj sigurnosti granica EU, ali i dodatnu obavezu za putnike koji se namjeravaju uputiti ka starom kontinentu.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija