Lider u izvozu nije više ZDK, nego TK

Negativne trendove ove godine bilježi i privreda u Zeničko-dobojskom kantonu. U prvom polugodištu 2020. došlo je do pada industrijske proizvodnje i izvoza, kao i trgovinske razmjene, a dugogodišnju lidersku poziciju ZDK-a u vanjskotrgovinskoj razmjeni Federacije BiH i BiH preuzeo je Tuzlanski kanton.

Najmanje štete

Radi se o podacima koje je na 6. sjednici Upravnog odbora Privredne komore ZDK-a iznijela predsjednica PK-a ZDK-a Diana Babić.

– Svi ovi pokazatelji zavise od toga koliko će kriza trajati i kada ćemo iz nje izaći, uz napomenu da, na osnovu stalnih kontakata s kompanijama iz ZDK-a, mislim da smo pozitivan primjer kako se boriti i kako iznaći najbolje modalitete da se izađe iz krize. Doista se nadam da ćemo snagom sinergije, koju je Kanton do sada pokazao svojim mjerama, biti kanton koji će iz krize izaći s najmanje štete po privredu, rekla je Babić.

Istaknuto je da je pad industrijske proizvodnje i BDP-a zabilježen u čitavoj FBiH i BiH, a ništa bolje nije ni u drugim zemljama, posebno u susjednoj Hrvatskoj, koja je osjetila drastičan pad zbog turizma, piše Oslobođenje.

– Tamo gdje su jake proizvodne grane, a takav je ZDK, takve industrije su fleksibilnije i agilnije i mogu da lakše podnesu udare. Da li je država mogla reagovati bolje, mislim da jeste, ali je činjenica da se ova situacija prvi put dešava svima i da smo morali da se bavimo i zdravstvenim i ekonomskim aspektom krize. Činjenica je da je neizvjesnost riječ koja opisuje trenutnu situaciju, kazao je Mahmut Galijašević, član UO PK-a ZDK-a i direktor firme Mann+Hummel Tešanj.

Premijer ZDK-a Mirza Ganić, koji je prisustvovao UO PK-a ZDK-a, pohvalio je saradnju Vlade i Privredne komore, koju podržava kroz brojne zajedničke projekte, a najnoviji je izrada privredne karte ZDK-a, koji se realizuje u saradnji s Ministarstvom za privredu. Naglasio je da je Vlada učinila sve što je u njenoj moći da ublaži posljedice krize u privredi izazvane pandemijom Covid-19.

Mjere

– Najvažnija mjera bila je subvencija polovine plata za mart i april, čime smo amortizovali punjenje budžeta i fondova, zajedno s mjerama Vlade FBiH. Da nije bilo tih uplata, budžet i privreda bi bili u još većem problemu, ustvrdio je Ganić.

Posebno je istakao mjere aktivnog zapošljavanja, prekvalifikacije i edukacije radne snage, koje realizuju ova vlada i Privredna komora i koje su u završnoj fazi, a pokazale su dobre rezultate.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79