Lidija Bradara: U BH Gasu nisu sposobni napraviti investiciju od Sarajeva do Kiseljaka

Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH, je nedavno dala intervju za RTV HB u kojem je iznijela kritike na račun javnog poduzeća BH Gas, ističući da nije sposobno za potrebne investicije, kao i na račun političkih dešavanja u zemlji.

Nedavna presuda arbitražnog suda iz Švicarske, kojom se BH Gas i Energoinvest obvezuju na isplatu 11.6 miliona dolara mađarskom operatoru zbog jednostranog prekida ugovora o opskrbi plinom, stavila je BH Gas u središte pažnje.

Bradara je naglasila da nije iznenađena ovim ishodom, te da je stanje u BH Gasu već bilo vidljivo iz revizorskih izvještaja.

“Nije trebalo čekati ni samu arbitražu ako želite pogledati kako funkcionira neko javno poduzeće kao što je BH Gas. Možete pogledati jedno od revizorskih izvješća i vidjeti kakvi su dugovi i u kakvom se stanju nalazi JP BH Gas, Energoinvest ili bilo koje drugo javno poduzeće u BiH”, kazala je Bradara.

Dodatno, Bradara je podržala inicijativu svog stranačkog šefa, Dragana Čovića, koji je pokrenuo kampanju protiv BH Gasa tvrdeći da kompanija posluje s gubitkom. Prema njenim riječima, BH Gas je pokazao nedostatak investicijskog kapaciteta, posebno u vezi s Južnom interkonekcijom.

“Južna interkonekcija je strateški važan projekt, ali BH Gas nije pokazao sposobnost provođenja takve investicije”, naglasila je Bradara. Također je istaknula nedostatak realizacije ranijih projekata koje je BH Gas trebao sprovesti.

Osim toga, Bradara je izrazila nadu u postizanje dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH kako bi se osiguralo legitimno političko predstavljanje.

“Iako se čini da smo blizu dogovora, uvijek se dogodi nešto što nas odmakne od tog cilja. Ipak, vjerujem da možemo postići konsenzus oko ovog važnog pitanja”, zaključila je Bradara.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79