Likvidacija Slaviše Ćuluma: Sudija prozreo namjeru odbrane

Likvidacija Slaviše Ćuluma: Sudija prozreo namjeru odbrane


Advokati Siniše Šakića su se žalili na zakonitost uzetog traga, pa su predložili novo vještačenje

Odbrana Siniše Šakića, zvanog Kinez, koji se tereti za likvidaciju Slaviše Ćuluma, u Okružnom sudu Banjaluka se pobunila protiv naredbe sudije Branimira Jukića da se uzme novi biološki trag i vještači, te su tražili vještačenje starog traga, za koji su prethodno prigovorili da je uzet nezakonito?!

Počelo suđenje Siniši Šakiću: Slaviša Ćulum znao da mu se sprema likvidacija

Tragovi na drvetu

Podsjetimo, prilikom prvog vještačenja Biološki fakultet u Beogradu je vještačio tragove pronađene na granama drveta koje je policija uzela s mjesta zločina.

Vještaci su uspjeli da pronađu DNK trag koji je, kako se kasnije ispostavilo, pripadao optuženom Šakiću. Međutim, odbrana je smatrala da vještačenje ne valja jer uzorak nije uzet u skladu sa zakonom. Sudsko vijeće uvažilo je žalbu odbrane i naredilo da se sa grana uzme i vještači novi biološki trag.

Na jučerašnjem ročištu advokat Željko Šurlan je rekao da to nije ono što su oni tražili. Rekao je da su dobili novo vještačenje i novi dokaz, koji odbrana ne želi.

Pojasnio je da su zahtijevali vještačenje postojećeg uzorka DNK koji je po naredbi Republičkog tužilaštva analizirao Biološki fakultet u Beogradu te da se on uporedi sa nespornim Šakićevim uzorkom DNK.

Obdukcija potvrdila: Slaviša Ćulum izrešetan s više od deset metaka

”Zahtijevamo da se vještači uzorak koji je koristio Biološki fakultet i da se poredi sa elektroferogramima i nespornim DNK kako bismo provjerili to vještačenje jer tvrdimo da nije dobro urađeno”, rekao je Šurlan. Sudija Jukić je odgovorio da je taj uzorak koji odbrana hoće da vještači dio nalaza koji je uradio Biološki fakultet, na koji je odbrana prigovorila da je nezakonit.

Odluka naknadno

”Nema smisla vještačiti ga. Ako bismo to uradili i dobili rezultat nepovoljan po optuženog, odbrana bi opet prigovorila da je neispravno uzet uzorak”, rekao je Jukić, dodavši da će ipak razmotriti prigovore odbrane i do sljedećeg ročišta donijeti odluku o prijedlogu piše Oslobođenje.

Ko je bio ubijeni Slaviša Ćulum?


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija